Vložení foto do horního rámu Vložení horního proužku nad běžícím textem Nabídka pod horní fotkou (volacím znakem)

 
Nadpis horní levé tabulky "MENU"

Menu:

Home

Rádio

Pivo

 Kontakt

  TOP list - počítadlo
Počasí In-počasí
Google reklama
Vložení loga Trpaslíka

 

 

Běžící text
Vítejte na stránce OK1DDA. Mám dva hlavní koničky radioamatéřina a vše co se děje okolo našeho národního nápoje - PIVA ...
Text pod bežícím proužkem

Vítejte na stránce OK1DDA - čtěte prosím dál ...

    Google reklama
  • vložení teček před text a vlastní text
  • Mám dva velké koníčky - hobby, které mne drží již opravdu mnoho let ...
  • Pivo je mým prvním hobby, nejedná se samozřejmě ani tak o pití, jako o jeho historii, způsoby přípravy a pod.
  • Vysílání na amatérských pásmech je tím druhým hobby, kterému se věnuji již od mládí. Celou dobu patřím do party OK1KWN - radioklub v Chebu ... ...
  • KONTAKT se mnou - Vážení pivníci a radioamatéři, nejsem schopen si pamatovat komu při komunikaci se mnou vykám a komu tykám. Je to i několik mailů denně. Prosím a žádám všechny, kteří mi budou psát, aby dodrželi jedno pravidlo - protože máme stejné hobby, zásadně všem tykám (jako to dělají všichni radioamatéři na celém světě) a totéž si přeji i směrem k mé osobě. Naše korespondence bude hned o to srdečnější ... Tak ahoj všem
  • ............... 2010 ...............

  Pivní aktuality a ostatní zajímavosti:

  • ... Litovel: hanácké Postřižiny s klasicky vařeným pivem ...

  • 4.3.2010 - Ahoj pivníci - V prestižní soutěži Česká pivní pečeť zvítězila litovelská dvanáctka Premium. Byla vyhlášena pivem piv mezi 380 vzorky.
  • Dobré pivo se pozná nejen podle chuti, ale i barvy, vůně a pěnivosti. Degustátoři si v soutěži Česká pivní pečeť vybrali litovelské pivo Premium. Litovel je totiž jedním z mála pivovarů, kde se pivo vaří po staru klasickým způsobem.
  • Moderní výroba piva je něco jako rychlokvašky a výsledný produkt se musí napřed naředit vodou, uměle dobarvit a oživit oxidem uhličitým. Rozdíl je třeba jako mezi máslem a margarínem. Klasicky se v Česku vaří asi jen deset procent roční produkce.
  • Přišel, viděl
  • „Jen tam to uhlí nechte, ať je vidět, že na něj máme,“ cituje ředitel Miroslav Koutek film Postřižiny, než vstoupíme do strojovny. Tu považuje za jakési plíce pivovaru. Uhlí se už ale v litovelském pivovaru nepoužívá, pod kotly se topí plynem.
  • Srdcem pivovaru je varna. Ta litovelská, obložená červeným kardinálským mramorem, patří mezi nejkrásnější v Česku. Dominantní v ní jsou měděné kotle a kádě. Aby se pořád svítily, čtyřikrát ročně je leští.
  • „Tady je vystírka, přivoňte si, má krásnou chlebovou vůni,“ otevírá ředitel první káď, ve které se míchá sladový šrot s vodou. Z kádě do vedlejšího kotle se část díla přečerpá, pak zahřívá a vaří, to se opakuje ještě jednou. V procesu zvaném rmutování enzymy rozštěpí škroby na cukry a bílkoviny na aminokyseliny. Pivo díky tomu dostane plnou chuť.
  • Následné scezování trvá přes tři hodiny. Vzniklá sladina se tak oddělí od obilných zbytků. Ty zůstanou na dně jako mláto a sladina zamíří do kotle, kde se k ní přidá chmel. „Toto je chmelovar, který trvá asi dvě hodiny,“ vysvětluje nad posledním kotlem Koutek. Chmel dodá pivu hořkost, chuť i přirozenou konzervaci. A až se asi po jedenácti hodinách dovaří, vznikne mladina.
  • Procházíme kolem místa, kde se chladí mladina a přidávají do ní kvasnice. „Vidíte, v takové kádi se koupala paní sládková Vašáryová,“ odkazuje u dřevěné kádě Koutek podruhé na Postřižiny. Součástí litovelského pivovaru je zároveň muzeum. Chodí sem často exkurze. Kde to jde, tam jsou umístěny předměty ze zlaté éry pivovarnictví. Ještě v roce 1900 bylo v zemi přes osm stovek pivovarů. Dnes něco přes čtyřicet.
  • Dorazíme na spilku. Co se uvaří, tady vykvasí. Z mladiny se stane pivo. Obrovské nerezové kádě jsou pokryté hustou pěnou. „Říká se jí deka. Podle stáří má různou podobu. Jednou připomíná ledovec, podruhé zasněžené Alpy,“ ukazuje Koutek a nabere do sklenice mladé pivo. Cukry se zde mění na alkohol, oxid uhličitý a uvolňuje se teplo. Po sedmi až deseti dnech přechází mladé pivo do sklepa, aby si poleželo a dokvasilo se zbytkem kvasnic.
  • „Pivo před filtrací s kvasinkami se nazývá kvasničák,“ vysvětluje ředitel. V tancích ve sklepě zůstává desítka tři týdny, třináctka až sto dní. Pak už zbývá jen vyfiltrovat zbytky kvasinek, naplnit lahve nebo sudy a pivo vyvézt z pivovaru. Ročně v Litovli uvaří dvě stě tisíc hektolitrů, tedy čtyřicet milionů půllitrových piv.
  • To, co litovelské pivo odlišuje od těch připravovaných pomocí moderních technologií, je právě dvojité kvašení v chladné spilce a sklepě. Moderní velkovýroba na to nemá čas, protože čas jsou peníze. Cylindrokónické tanky nahrazují spilku i sklep. Hlavně dostat pivo rychle na stůl k zákazníkovi.
  • Tady je to ale jiné. „Pivo chce čas. U nás se vaří desítka jako desítka a dvanáctka jako dvanáctka,“ podotýká Koutek.
  • Za pravdu mu dává i degustátor a šéf olomoucké Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jindřich Smička. „Mám senzorické zkoušky a litovelská piva považuji za špičková česká piva,“ tvrdí Smička. Kdysi se dokonce litovelskému pivu přezdívalo „moravská Plzeň“.
  • Klasicky vařené pivo je i podle Smičky jiné než piva vyráběná moderními technologiemi. „Má plnější chuť a výrazný charakter,“ dodává odborník. Pasterizace piva, zavedená v Česku před dvaceti lety, stejně jako nové rychlé technologie poslední doby chuť moku změnily. A také částečně sjednotily.
  • „Dříve bývalo pivo kalné už po několika dnech. Byl to živý organismus. Dnes vydrží několik měsíců i půl roku. Takový je zkrátka požadavek obchodu,“ myslí si Smička. Koneckonců, i ředitel Koutek říká, že pivo je otázka zvyku.
  • Pivo od komína
  • Než odešel Miroslav Koutek do ředitelny, vybral si za nového sládka Petra Kosteleckého. Chuť a kvalitu piva ale nedělá sládek sám. „Máme tady degustační komisi a v té jsou i další zaměstnanci,“ podotkl Kostelecký.
  • Na otázku, co dělá pivo dobrým, nejde podle něj jednoduše odpovědět. Nejsou to jen kvalitní suroviny v podobě hanáckého ječmene a chmelové odrůdy poloraný červeňák. „Je to celý proces výroby, přístup lidí a koneckonců také místo,“ říká Kostelecký.
  • Piva jsou jedinečná způsobem vaření i způsobem vzniku. Litovelské pivo se totiž nedá uvařit jinde než v litovelském pivovaru. Lze přenést recepturu kamkoliv jinam, ale už to nebude ono. „Tím jsou naše piva jedinečná. Pivo se navíc odjakživa pilo hlavně u komína, tedy v nejbližším okolí pivovaru,“ dodává Kostelecký.
  • Zdroj: 7 sedmička
  • ... Inovované pivní software - Inovovaný program na vaření piva - v češtině ...

  • 4.3.2010 - Ahoj pivníci - Tak sleduji kolik zájemců si přečetlo poslední zprávu o pivním software v češtině. Celkem slušný počet.
  • Tím mne napadla jedna věc.
  • Chtěl bych tímto požádat všechny kolegy, kteří si nainstalovali uvedený program a používají jej, kdyby byli tak laskavi a poslali na sebe kontakt. Stačí jen stručný, třeba jen jméno, nebo přezdívku a město, abychom věděli kolik kolegů program používá. A kdyby přidali nějakou tu zkušenost, byl bych ještě raději
  • Připomínám kontakt na mne: ok1dda@framax.cz
  • Potom bych napsal kolik zájemců využívá uvedený program.
  • ... Inovované pivní software - Inovovaný program na vaření piva - v češtině ...

  • 2.3.2010 - Ahoj pivníci - Právě jsem se vrátil (nikoliv z hradu), ale z krátké návštěvy lázní Jáchymov.
  • A v poště mi přišla docela dobrá zpráva, že se kolegovi P.Klímovi povedlo přesvědčit autora a instaloval nám češtinu. Autor pivního software pro vaření domácího piva se konečně rozhoupal a zařadil poměrně velké inovace svého programu. Jedna z nich je, že program je konečně v češtině !!!
  • Toto jsme slibovali již loni na jaře, ale autor programu se mezitím odstěhoval do Jižní Ameriky a tak to už vypadalo docela bledě.
  • Protože však autor je Němec a tedy čeština je mu úplně cizí a to doslova, tak přece jen se mu povedlo při přepisů názvosloví poměrně mnoho chyb. Po mailové korespondenci s ním se zavázal, že příští verze programu bude již z opravenou češtinou
  • Protože sám autor uvádí, že ví již o cca 2000 instalací, ví současně, že si na sebe upletl docela slušný bič. A tak další inovace, která v programu je nainstalována je spolupráce s USB portem. Zatím to ještě není to co bychom potřebovali, ale první krok je učiněn. Důvod této inovace je jasný, notebooky nemají již seriové porty, ale většina lidí má dnes spíše právě jen ten notebook. Autor slibuje, že i tady se polepší a USB port pořádně vylepší
  • No a kdo neví, kde by uvedený program stáhnul, musí napsat www.bierseidla.de a program si stáhnout z německého webu ve verzi 4.3
  • Přeji hodně úspěchů s novým programem a touto cestou děkuji autorovi za velmi pškný program, který je dán k volnému nekomerčnímu použití ...
  • ... Dej bůh štěstí pivníci ...
  • ... Změna stránek ...

  • 17.2.2010 - Ahoj pivníci - upozorňuji všechny zájemce o tyto stránky, že připravujeme grafické změny těchto stránek tak, aby bylo možno zadávat obrázky, odkazy a pod. Chtěli bychom přejít na nový redakční systém. Tímto se omlouváme, kdyby v určitých obdobích byl problém s připojením na tyto stránky ...
  • Nový redakční systém připravuje syn, Vám již známého pivovarníka - "PIVO FRANCEK", jehož technická vylepšení jsou na velmi vysoké úrovni. Autor celé instalace se jmenuje Martin a jemu budu osobně vděčit za to, že stránky budou mít podstatně vyšší úroveň.
  • Kdo nevěří, může se podívat na tyto stránky - http://tourdebier.cz/francek/
  • Ahoj pivníci - tak jsem si před chvílí přečetl jednu možná důležitou zprávu. Plzeňské pivovary od března zvednou zálohu na sudy, protože se kradou a jak je uvedeno, snad i do zahraničí.
  • Cena má být zvednuta ze 600,- Kč na rovnou 1000,- Kč
  • Protože vidím po svých cestách mnoho takových sudů, tak i vidím, že mnoho malých pivovarů má tyto sudy v používání a ani se nenamáhají změnit označení. Nyní budou asi plakat.
  • A domácích vařičů se to bude obdobně týkat zřejmě také. Tak kdo ještě nemá, má poslední možnost si je sehnat za rozumné ceny ...
  • ... Pivo Hradní se vrací, vařit se bude v Bavorsku ...

  • 20.2.2010 - Ahoj pivníci - První sud znovuzrozené značky piva Hradní slavnostně narazí už dnes společnost Chebský pivovar.
  • Ležák se však nebude vyrábět v Chebu, ale v osm kilometrů vzdáleném bavorském Waldsassenu. Skutečnost, že se Hradní pivo vaří v Bavorsku, se projeví na ceně. „Samozřejmě pozitivně. Myslím, že hospodští i jejich hosté budou příjemně překvapeni,“ naznačil Radek Vomočil z Chebského pivovaru.
  • Akciová společnost, která vznikla před necelým měsícem, chce pivo prodávat nejen v lahvích, ale také v sudech a dodávat jej do restaurací. Stejná jako u původního piva by měla být i voda ze Zelené hory u Chebu. Nezmění se ani léty osvědčená technologie kvašení, dokvašování a filtrace.
  • Ležák s minimálním obsahem alkoholu 4,5 procenta nebude pasterizovaný, zachová si všechny živé kultury, přesto má mít trvanlivost tři měsíce. „Pivovar Ziegler-Bräu ve Waldsassenu je pouhých šest kilometrů za hranicemi. Podnik patří rodině chebského patriota Antona Harta a má volné kapacity,“ vysvětlil Tomáš Linda, který na projektu spolupracuje. S původním chebským pivem bude mít mok společný nejen název, ale i recepturu, na kterou bude dohlížet zkušený vrchní sládek Jaroslav Malkovský. Ten na této pozici pracoval téměř dvě desítky let i v dnes již zaniklém chebském pivovaru.
  • Oblíbená Hradní jedenáctka se v Chebu vyráběla naposled asi před 15 lety. Pak ale majitel pivovaru, společnost Plzeňské pivovary, vaření piva ukončil, údajně kvůli nízké produktivitě.
  • ... Změna stránek ...

  • 17.2.2010 - Ahoj pivníci - upozorňuji všechny zájemce o tyto stránky, že připravujeme grafické změny těchto stránek tak, aby bylo možno zadávat obrázky, odkazy a pod. Chtěli bychom přejít na nový redakční systém. Tímto se omlouváme, kdyby v určitých obdobích byl problém s připojením na tyto stránky ...
  • ... Pivovar vyrobil extrémně silné pivo - jedenačtyřicítku ...

  • 16.2.2010 - Ahoj pivníci - Skotský pivovar BrewDog se dlouho z nejsilnějšího piva na světě neradoval. Vývoj speciálu Tactical Nuclear Penguin trval léta, ale jen pár týdnů držel prvenství jako nejsilnější pivo planety. S ještě silnějším, čtyřicetiprocentním chmelovým mokem, přišli němečtí pivovarníci Schorschbräu jen pár dní po uvedení Penguina na trh. Pivovar BrewDog ale rychle vyvinul odvetu, jednačtyřicetiprocentní pivo Sink The Bismarck.
  • Skotská firma se novým pivem vysmívá Němcům.
  • Název piva v překladu znamená „Potopte Bismarcka“ a má být právě výsměchem Němcům, neboť upozorňuje na stejnojmenný film z šedesátých let, který se točí kolem nacistické námořní flotily Bismarck a jejího potopení.
  • Láhev piva Sink The Bismarck o objemu 330 mililitrů stojí čtyřicet liber, což je v přepočtu něco kolem dvanácti set korun. K dostání kvůli vysoké cenně bude jen v internetovém obchodu. Pivní speciál je obsahem alkoholu přitom silnější než samotná vodka či whisky.
  • Původní vysoce alkoholický speciál Tactical Nuclear Penguin obsahuje 32 procent alkoholu a jeho pořizovací cena se drží na třiceti librách, asi devíti stech korunách.
  • ... Proč byl zničen karlovarský pivovar? ...

  • 12.2.2010 - Ahoj pivníci - Při dnešním brouzdání po různých pivních webech, jsem navštívil i pivní info. Bohužel jsem našel hned v úvodu následující článek a protože jsem současně i tak trochu patriot (bydlím kousek od Karlových Varů), nedalo mi to a celý jej bez úprav uveřejňuji
  • Po mém předešlém článku o karlovarských krčmách, jsem dostal mnoho dotazů z různých stran i ze zahraničí o tom, proč byl zlikvidován Karlovarský pivovar. Našel jsem jen málo odpovědí a ty vám zde předkládám.
  • Bývalý pivovar v K. Varech – Rybářích, byl 120 let „rodinným stříbrem“ (1879-1999.)
  • V roce 1994 zahájil Plzeňský Prazdroj svou smrtelnou likvidaci západočeských regionálních pivovarů. Jako první doplatil na vylhaná a líbivá slova plzeňských boháčů v roce 1994 pivovar v Chebu. Druhým v řadě byl v roce 1996 pivovar v Domažlicích, kterému nepomohl ani v té době i v zahraničí oblíbený pivovar Purkmistr. Likvidaci regionálních pivovarů Prazdroj úspěšně ukončil v roce 1999 zavřením a likvidací posledního pivovaru Karlovy Vary.
  • Nikdo dodnes neví proč zde výroba oblíbeného piva Karel skončila. Noví majitelé neuvedli žádné podstatné argumenty. (Jaké by taky mohli uvést – prostě zničit konkurenci a otevřít dveře pro skupování pozemků ruským podnikatelům.) Pivo Karel bylo vždy velice chutné a oblíbené. Kromě Karla se pil i dvanáctistupňový Dukát a ke konci se zde zkoušelo vyrábět i kvasnicové pivo. Později to bylo desetistupňové pivo Primus, ale to už nemělo tu správnou chuť.
  • Bývalý pivovar, dnes už Plzeňského Prazdroje v Karlových Varech se má během dvou let změnit v polyfunkční obchodní areál. (To se říkalo roku 2005). Projekt hodlá uskutečnit karlovarská firma Upmann Style, která v závěru loňského roku (2004) koupila objekty od Prazdroje za nezveřejněnou cenu. O prodeji areálu o rozloze zhruba deseti tisíc metrů čtverečních jednal Prazdroj s různými zájemci tři roky. Upmann Style jako nový majitel areálu v městské části Rybáře nepočítá s tím, že by se zde ještě někdy vařilo pivo. Z pivovaru zůstaly pouze budovy, veškerá technologie byla odstraněna, zničena a rozkradena. Podle informací vedení radnice koupila areál Ruská společnost, jež má být investorem celého projektu. Areál někdejšího pivovaru v Rybářích hodlá zahraniční investor přeměnit na centrum zábavy a postavit zde i byty. Kromě šestipatrových rezidencí mají být v areálu bývalého pivovaru v Rybářích také restaurace, garáže a parkovací plochy. Ruští investoři chtějí areál rozšířit do svahu za pivovarem a kromě zábavního parku zde mají vyrůst i byty, restaurace, aquapark, dětské koutky a parkování. Prostě další ruské město v Rybářích obehnané ploty. Dnes, kdy se turisté jezdí dívat a ochutnávat dobrý mok v malých regionálních pivovarech a je o jejich lokální pivo velký zájem, se snad plzeňští manažeři chytají za hlavu. Ale opak bude pravdou! To, že nedokázali pochopit jaká bude za pár let tržní poptávka, je nediskriminuje, stejně dostanou nějakých pár stovek tisíc navíc. To není jako u dělníků – dělník když něco udělá špatně, tak se mu to strhne z platu a při nejhorším bude propuštěn. Neschopní manažeři Plzeňského Prazdroje budou povýšeni a bude jim přidáno! Za to, že zničili karlovarské rodinné stříbro se jim nic nestane a nemusí na úřad práce. Je jasné, že by dnes nejen díky turistům, karlovarský pivovar značně prosperoval! Karlovarští totiž nezapomněli na vynikající chuť piva značky Karel a plno odborných dělníků by se vrátilo ke svému zaměstnání. A jedna perla na závěr. Už ne v Rybářích, ale v Doubí u Zámečku by měl vzniknout nový pivovar. Vybudovat by jej měl karlovarský patriot Karel Holoubek a vařit by se tu měla opět tradiční jedenáctka Karel. Letos koncem února nastala opět změna, Karel Holoubek zřejmě začne vyrábět pivo Karel v malém pivovaru, jenž má vzniknout ve sklepích Becherovky, které už mu také patří. Výrobní linka Becherovky by se měla začít stěhovat do městské části čtvrti Bohatice. Snad se pak konečně zase dočkáme svého oblíbeného piva Karel a plzeňští páni už nám ho nebudou moci zlikvidovat!
  • Poznámka.
  • No k tomu není možná žádná poznámka, to jen vyjádřením celkové národní katastrofy. To co je zde popsáno o pivu, se bohužel děje ve všech odvětvích ...
  • ... XX. Pivní pečeť v Táboře - celkové výsledky ...

  • 5.2.2010 - Ahoj pivníci - Skončily soutěže a byly vyvěšeny celkové výsledky o nejlepší pivo.
  • A jak vše dopadlo ???
  • Než Vám napíši odkaz na www. stránky, musím s radostí konstatovat, že velmi dobře dopadl "PERMON" ze Sokolova, doslova převálcoval konkurenci svými dvěma speciály.
  • Získal první a druhé místo ve své kategorii, což se nepovedlo nikomu jinému.
  • Jen tak dále Permoni a "Dej bůh štěstí" do dalšího vaření ...
  • Když jste dočetli až sem, napište si následující adresu ...
  • www.slavnostipivatabor.cz
  • ... XX. Pivní pečeť v Táboře ...

  • 5.2.2010 - Ahoj pivníci - Účastníci 20. ročníku
  • Pivovar Janáček, a.s. Neradice 369, 658 16 Uherský Brod
  • Pivovar Poutník, DUP – Družstvo Pelhřimov, 393 01 Pelhřimov
  • CZECH BREWERY –RAKOVNÍK , a.s. Havlíčkova 69, 269 01 Rakovník
  • Žatecký pivovar, spol. s.r.o. Žižkovo náměstí 81, 438 01 Žatec
  • Pivovar Krásné Březno Zlatopramen, Drážďanská 80, 400 07 Ústí nad Labem
  • Akciový pivovar Dalešice, a.s. Dalešice 71, 675 54 Dalešice
  • Pivovar Velké Březno Březňák, Pivovarská 116, 403 22 Velké Březno
  • Pivovar Louny, a.s. Husova 64, 440 01 Louny
  • Browar Kormoran Sp.z.o.o. Al. Gen. Wl. Sikorskiego 2, Olszyn
  • Pivovar Kácov, s.r.o. V Podskalí 6, 285 09 Kácov
  • Pivovar Ferdinand, a.s. Táborská 306, 256 01 Benešov
  • Měšťanský pivovar Strakonice,a.s., Podskalská 324, 386 01 Strakonice
  • Pivovar Steiger, a.s. Vyhne 24, 966 02 Vyhne
  • Jihomoravské pivovary, a.s. Náměstí Čsl. armády 116/4 682 01 Vyškov
  • Pivovar Vratislavice, HOLS,a.s. Tanvaldská 163, 463 11 Liberec
  • Měšťanský pivovar v Poličce, spol. s.r.o., Pivovarská 151, 572 14 Polička
  • Pivovar Perštejn, a.s. Palackého 250, 530 33 Pardubice
  • Pivovar Herold Březnice, a.s. Zámecký obvod 31, 262 72 Březnice
  • Pivovar Nymburk, s.r.o. Pražská 581, 288 25 Nymburk
  • Královský Pivovar Krušovice, a.s. 750 53 Krušovice
  • Pivovar Rohozec, a.s. Malý Rohozec 29, 511 01 Turnov
  • Belton, s.r.o. Pivovar Eggenberg, Latrán, Český Krumlov
  • Pivovar Náchod, a.s. Dobrošovská 130, 574 40 Náchod
  • Budějovický měšťanský pivovar, a.s. Lidická 458, 370 03 České Budějovice
  • Pivovary Staropramen, a.s. Nádražní 84, 150 00 Praha 5 – Smíchov
  • Budějovický Budvar n.p., Karoliny Světlé 4, 370 21 České Budějovice
  • Pivovar Holba, a.s. Pivovarská 261, 788 33 Hanušovice
  • Pivovar Litovel, a.s. Palackého 934, 784 01 Litovel
  • Pivovar Nová Paka, a.s. Pivovarská 400, 509 01 Nová Paka
  • Pivovar Kaltenecker, s.r.o. Zakarpatská 28, 048 01 Rožňava
  • Zámecký pivovar Oslavany a.s. , Zámek 1, 664 12 Oslavany
  • Sklárna a minipivovar Novosad a syn Harachov, s.r.o.
  • Malostránský pivovar Velké Meziříčí, Aqueko, s.r.o. Velké Meziříčí
  • Staročeský pivovárek, s.r.o. Křovická 267, 518 01 Dobruška
  • Pivovar Hastrman, Luboš Vorel, Velký Rybník 9, 363 01 Ostrov nad Ohří
  • Pivovar Kozlíček Horní Duběnky, Milan Kozlíček, 586 01 Jihlava
  • Pegas – Hotel, Pivovar, Pivnice, s.r.o. Jakubská 120/4, Brno
  • Lekrecius, a.s. Pivovarský Dvůr Plzeň 326 00 Plzeň – Černice
  • Minipivovar Penzion u Rybiček, EXTREME David Ryba, Plzeňská 32, Stříbro
  • Pivovar Tambor, EPOS CZ, spol. s.r.o. Seifertova 1165, 544 01 Dvůr Králové
  • Pivovarský Dvůr Zvíkov, s.r.o. Zvíkovské Podhradí 92, 397 01 Písek
  • Pivovar u Hušků, Běleč nad Orlicí 58, 503 46 Třebechovice pod Orebem
  • Pivovar a sodovkárna Kout na Šumavě, a.s. 345 02 Kout na Šumavě
  • Pivovar – Hotel – Restaurant Modrá Hvězda, 334 41 Dobřany
  • Pivovar Permon, Systém Net Line s.r.o. Rokycanova 1929, 356 01 Sokolov
  • První soukromý pivovar společenský v Lipníku, 751 31 Lipník nad Bečvou
  • Minipivovar Vyšší Brod, Kaplická 28, 382 73 Vyšší Brod
  • Pivovarský Dvůr Lipan, Dražíč 50, Týn nad Vltavou
  • Klášterní Pivovar Strahov, Strahovské nádvoří, 118 01 Praha 1
  • Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod a.s. Dobrovského 2027, 530 02 Havlíčkův Brod
  • Banskobystrický pivovar s.r.o. Sládkovičova 37, 974 05 Banská Bystrica
  • Pivovar Svijany a.s. Svijany 25, 463 46 Příšovice
  • Rodinný pivovar Bernard a.s. 396 01 Humpolec
  • Starobrno a.s. Hlinky 160/12, 661 47 Brno
  • Pivovar Platan, s.r.o., Pivovar 168, 398 11 Protivín, okres: Písek
  • Pivovar Jihlava, a.s. Vrchlického 2 586 01 Jihlava
  • Pivovar Vysoký Chlumec, a.s., 262 52 Vysoký Chlumec čp. 29
  • Pivovar Černá Hora, a.s. Pivovarská 3/5, 679 21 Černá Hora
  • Bohemia Regent a.s. Trocnovské náměstí 124, 379 01 Třeboň
  • Pivovar POPPER, s.r.o. Sakalovej ul. 158/39, 014 24 Bytča
  • Heineken Slovensko a.s. Hurbanovo, Novozámecká ul. 2, 947 12 Hurbanovo
  • Minipivovar Koníček, Vojkovice 10, 739 51 Dobrá , Frýdek-Místek
  • Valašský pivovar v Kozlovicích, Fojtství č.p.1 739 47 Kozlovice
  • Hostinský Pivovar a Hotel Excelent, 8. Května 35, 795 01 Rýmařov
  • Brouwerij Bosteels, Kerkstraat 96, 9255 Buggenhout
  • Brouwerij Lefebbvre, Chemin du Croly 54, 1430 Quevast
  • Brouwerij Van Steenberge, Lindenlaan 25, 9940 Ertvelde
  • Brouwerij Van Honsebrouck, Oostrozebekestraat 43, 8770 Ingelmunster
  • Krajan, Browery Kuojawsko-Pomorskie Sp. Z o.o. 89-100 Naklo nad Notecia
  • Pivovar Chotěboř, s.r.o., Průmyslová 1755, 583 01 Chotěboř
  • Pivovar Klášter, a.s. 294 15 Klášter nad Jizerou
  • Pivovar Rychtář, s.r.o., Reslova 260, 539 01 Hlinsko
  • PERLA – Browary Lubelskie S.A v Lublině
  • Berggquell – Brauerei Lobau, Gmbh, Westrstrasse 7, 02 708 Lobau
  • Pivovar Kocour Varnsdorf s.r.o. Východní 1547, 40 747 Varnsdorf
  • Pivovar Matuška, U Radnice 115, 267 42 Broumy
  • Chmelařský institut, s.r.o. Žatec, minipivovar , Kadaňská 2525, 438 01 Žatec
  • Pivovar BON, Bonver CZ a.s. Zašová, Valašské Meziříčí
  • Brouwerij HUYGHE, 14 B Gevaardbergsesteendveg, 9090 Melle
  • Pivovar Krakonoš, spol.s.r.o. Křižíkova 486, 541 01 Trutnov
  • Městský pivovar Štramberk, Náměstí 5, 742 66 Štramberk
  • Slaďovňa SESSLER, a.s. Při Kalvárii 17, 957 01 Trnava
  • Zámecký pivovar Chyše, 364 53 Chyše
  • Minipivovar U Richarda, Říšova 12, 641 00 Brno - Žebětín
  • Pivovar Berounský medvěd, Tyršova 135, 266 01 Beroun
  • Pivovar BELVEDÉR, Železná Ruda 189, 340 04 Železná Ruda
  • Pivovar Hukvaldy, Dolní Sklenov 19, 739 46 Hukvaldy
  • Dampfbierbrauerei Zwiesel GmbH a CO, Regener strasse 9, D- 94227 Zwiesel
  • Browar Ciechan, ul. Kilinskiego 8, 06 – 400 Ciechanów
  • Joe Garage Beer – Josef Krýsl, K Fořtovně 7, 312 Plzeň
  • Privat Brauerei J.B.FALTER , Regen
  • HEINEKEN NV,TWEDE Weterigplantsoen 21, 1017 ZD Amstarodam
  • Holbau Kaltenhausen, Salzachtal Bundesstrasse Nord 37, Hallein
  • Rukodělný minipivovar Třebonice, David Staněk
  • Pivovar Groll, Truhlářská 10, 301 00 Plzeň
  • ... Češi pijí pivo více doma, prodej pětilitrových soudků vzrostl ...

  • 29.1.2010 - Ahoj pivníci - Plzeň - Pivařů v restauracích ubývá, Češi si stále více kupují pivo v obchodech. Oblíbeným obalem na domácí party jsou pětilitrové plechové soudky nabízené v posledních dvou letech velkými pivovary. Jejich prodej meziročně vzrostl téměř o 50 procent. Lidé si přinášejí čepované pivo domů, aniž by si museli zapůjčit výčepní zařízení, řekl ČTK Jiří Rákosník z Plzeňského Prazdroje.
  • "Pokles pití piva v hospodách trvá už dlouho, ale teď se dramaticky zrychlil kvůli krizi a ještě to prohloubí lednové zdražení piva kvůli vyšší spotřební dani," řekl ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.
  • Pětilitrový soudek považuje za raritní obal, což zřejmě zajistilo výrazný nárůst prodeje. Každý pivovar se nyní v době vyššího prodeje v obchodech snaží uspět inovacemi obalů. Gambrinus s ním přišel jako první pivovar v květnu 2007. "Naše XXL plechovka je oblíbená při oslavách s přáteli a na každé párty," dodal Rákosník.
  • Prazdroj, jehož pivo Gambrinus má v tomto segmentu více než třetinový podíl, prodal loni 220.000 soudků tohoto piva, meziročně o 53 procent více. Výrazně také vzrostl prodej těchto jednorázových obalů s prémiovým Pilsner Urquellem, jichž loni Prazdroj prodal více než 100.000. Soudky nabízí také Staropramen a Heineken.
  • Podle mluvčího Prazdroje Jiřího Marečka ještě čepované pivo o několik málo desetin procenta převyšuje lahvové, ale jeho podíl trvale klesá. Hlavním důvodem je podle Veselého fakt, že točené je dvakrát dražší.
  • "Lidé pijí více doma. Tyto soudky ale nejsou pro jednotlivce, hodí se na party," řekl Josef Krýsl z Plzně, který staví pivovary a školí sládky. Ve světě se pivo v těchto obalech příliš neprodává. Hodně ho nabízejí jedině Němci, jejichž styl zábavy přejímáme, dodal. Podle Krýsla soudky nekupují lidé, co shánějí levná piva. V obchodě stojí kolem 220 Kč, což zhruba odpovídá ceně točeného piva.
  • Minipivovary, například plzeňský Purkmistr a sokolovský Permon, nabízejí malé pěti a desetilitrové soudky, které si může zákazník koupit anebo půjčit včetně výčepní hlavy. "Pivo si z nich díky kapse na CO2 mohou lidé čepovat 14 dní. Naopak u jednorázových obalů musí pivo vypít co nejrychleji po otevření," uvedl Krýsl.
  • Na rozdíl od větších soudků si české pivaře za 20 let tuzemské výroby nezískalo pivo v půllitrových nebo třetinkových plechovkách, v nichž se prodává trvale kolem tří procent piva v ČR. Hlavní příčinou malé obliby plechovkového balení je vyšší cena.
  • Autor: ČTK, www.ctk.cz
  • ... Sokolov: Výprava do mizejícího světa ...

  • 29.1.2010 - Ahoj pivníci - Sokolov, který známe jako nechvalně proslulé centrum hnědouhelné pánve, žil v minulosti z chmelařství. Dnes se tu k pivním tradicím vracejí. Budoucnost vidí místní v rekreační zóně plné jezer v podhůří Slavkovského lesa.
  • Výstup na Hard - Chcete-li si Sokolov prohlédnout z výšky, udělejte si výšlap na rozhlednu Hard. Klíče mají v infocentru nebo na policejní stanici u rozhledny.
  • Když přijíždíte do Sokolova z Karlových Varů, dáte asi zapravdu varování přátel: "Co v Sokolově? Tam je jen uhlí a paneláky..." Nevábná sídliště a v dálce trčící komín městu skutečně dobrou reklamu nedělají, při procházce centrem si ale člověk všimne i jiných věcí - útulného Starého náměstí s kašnami, klasicistního zámku obklopeného parkem nebo mohutného Hornického domu. Ani ty paneláky nejsou všechny šedivé a ošklivé, značná část z nich prošla rekonstrukcí a na řadě z nich uvidíte veselé a pestré barvy.
  • "Kdybyste se tu prošel před dvaceti lety, skoro byste Sokolov nepoznal. Vše se tu mění," říká Jan Picka, ředitel zdejšího kulturního domu. To přitom neplatí jen o samotném městě, ale i jeho nejbližším okolí. Událostí posledních měsíců je v Sokolově zatopování bývalého povrchového dolu Medard, na jehož místě má vzniknout během tří let obrovské jezero o rozloze 500 ha, tedy zhruba dvakrát větší než Máchovo. K bývalému lomu dojdete z centra města za necelou půlhodinku, pokud ale chcete vidět celé panorama včetně informační tabule s popisem budoucí rekreační zóny, vydejte se do nedalekého hornického městečka Habartov.
  • Pivo s příchutí cannabis
  • Málokdo už dnes ví, že historie města není spjata jen s těžbou. V 16. až 19. století se v okolí města pěstoval chmel a obyvatelé Sokolova se živili hlavně zemědělstvím. Pak ale chmel ustoupil těžbě a okolí města se postupně proměnilo v měsíční krajinu. Za války prošel Sokolov těžkým bombardováním, poté vyrostly okolo centra paneláky a město získalo nelichotivou pověst. Tu se dnes snaží změnit. Příkladem je i obnovení pivovarské tradice: už víc než tři roky můžete v Sokolově ochutnat místní pivo značky Permon.
  • Soukromý minipivovar začal působit nejprve v nedaleké Lomnici, poptávka ale stoupala a kapacita sto litrů na jednu várku přestala stačit. Vloni proto majitel Ladislav Sás otevřel nový minipivovar v restauraci U Kláštera v Sokolově s kapacitou 650 l. Podle receptů plzeňského sládka Josefa Krýsla se tu vaří dvanáctka ležák, výčepní desítka, světlá výčepní třináctka, polotmavá dvanáctka i tmavá třináctka. K tomu si přidejte příležitostně vařená výroční piva. Vždy jde o piva plzeňského typu vyráběná spodním kvašením.
  • V původním pivovaru v Lomnici se už vaří jen takzvané speciály: piva s příchutí višně, borůvky nebo cannabis. Tamní pivovar slouží i jako vývojová laboratoř - zkouší se zde nové receptury a vymýšlejí nové přísady.
  • Permon není nijak konzervativní a nebrání se experimentovat: "Český zákazník preferuje hlavně ležáky plzeňského typu. Ochucená piva ale mužům umožňují, aby vzali do hospody i ženy," říká sládek Jan Rada. Nyní má rodinný pivovar, který tvoří majitel a dva zaměstnanci, velké plány. Chystá se rozšíření výroby, v Lomnici by se měla zkoušet kvasnicová piva vařená svrchním kvašením.
  • "Používají se na to jiné kvasinky, oba druhy by v jednom provozu být neměly," vysvětluje sládek. Protože jde o piva nepasterizovaná a nefiltrovaná, dají se skladovat jen dvacet dní. V Permonu nabízejí piva v několika baleních, vybrat si můžete ze soudků, skla i pet lahví. Nechybí ani stylové lihoviny: Bílé uhlí (pivní pálenka), Černé uhlí (žaludeční likér), Hnědé uhlí (podobný rumu) a Zlaté uhlí (bylinný likér). Na rozdíl od komodit typu uhlí nebo elektřina je pivo ideálním suvenýrem - připomíná sokolovskou minulost i budoucnost.
  • ... Heineken utnul pivní tradici ...

  • 26.1.2010 - Ahoj pivníci - V Lounech končí po šesti staletích vaření piva. Majitel výrobu přesouvá do Ústí a Velkého Března
  • Minimálně šest století se v Lounech vařilo pivo. Tradice, již zahájili místní měšťané a později v ní pokračoval schwarzenberský pivovar na kraji Loun, tento týden skončí. Včera o tom rozhodlo vedení společnosti Heineken, která pivovar poslední dva roky vlastní.
  • Nejvýznamnějším důvodem, proč se v Lounech už pivo vařit nebude, je prý špatný technický stav pivovaru. „Desítky let se do něj neinvestovaly větší částky. A hlavně v poslední době se množily stížnosti ze strany zákazníků na jeho kvalitu. Pivovar by si vyžádal investice minimálně za desítky milionů korun,“ uvedla mluvčí společnosti Heineken Kateřina Eliášová.
  • Peníze ale do lounského závodu Heineken investovat nechce. I proto, že výroba piva v Lounech v posledních letech klesala. A protože se pivo prodává méně, což asi ještě zhorší vyšší spotřební daň, společnosti by se prý peníze vložené do modernizace nevrátily.
  • Do konce týdne v Lounech provoz skončí, přesune se do pivovarů společnosti v Krásném Březně v Ústí a do Velkého Března. O místo kvůli tomu přijde 29 lidí. Ve druhé fázi útlumu přestane pivovar do konce února i stáčet dovážené pivo do sudů, tím se počet pracovníků sníží o dalších 30. Třinácti zaměstnancům nabídne společnost práci v jiných pivovarech, konkrétně v Krušovicích a zmíněném Velkém Březně. Lounský areál má sloužit jen jako distribuční centrum.
  • „Určitě bych tomu neříkala pouhý sklad. Je to pro nás dost důležité místo vzhledem ke své poloze mezi Prahou a německými hranicemi,“ upozornila Eliášová.
  • „Už to nebude ono“ Heineken slibuje, že i dál chce podporovat kulturu a sport v Lounech. A že bude pokračovat ve výrobě piva se značkou Louny, i když už to bude o 60 kilometrů dál.
  • Už nyní se ale odborníci i pivaři shodují, že lounské pivo se změní. Podle výrobců ovlivňují chuť jak suroviny, tedy místní voda či slad, tak technologický postup při vaření. „Ta důvěra jako k domácímu pivu už tam asi nebude. Ale že bych změnil pivovar? To ne, vždyť já mám pět druhů piv, i když všechno od Heinekenu. Komu nechutnají „Louny“, může si dát třeba „Zlaťák (Zlatopramen),“ říká například Jiří Hora, majitel restaurace U Somolů. „To už bude jiné pivo, i kdyby jen kvůli jiné vodě. A jak to mohou být Louny, když se to vaří někde v Březně?“ tvrdí Miloš Kolařík, který šéfuje lounské restauraci U Jíchů. Přestože je lounský patriot, od loňského léta ve své hospodě točí jiné pivo. Kvalita lounského piva prý totiž klesala už dřív.
  • Vedle Kolaříka rozhodnutí kritizovali i běžní pivaři. A na webových stránkách pivnidenik.cz někteří dokonce konec lounského pivovaru předpovídali. „Já bych to nazval scénář a la Heineken, protože ho používají prakticky vždy a všude. Od linky k uzavření celého pivovaru je už jen krůček. Bohužel dojde i na to,“ napsal například Libor ze Slovenska už 27. listopadu loňského roku, krátce po uzavření lahvárny v Lounech.
  • Heineken v posledních letech koupil a zavřel několik pivovarů, například v Kutné Hoře, Znojmě nebo v Rimavské Sobotě.
  • Konec vadí i konkurenci Konec výroby piva v Lounech rmoutí nejen místní patrioty, ale dokonce i konkurenci. „Pro nás se tím možná otevírá nějaký prostor na trhu. Ale radost z toho jako pivovarník nemám. Vždyť to byl, stejně jako my, lokální pivovar, který vyráběl pivo tradičním způsobem. Tedy s otevřenými spilkami a dobou zrání 60 až 80 dní. Mrzí mne to,“ říká třeba obchodní ředitel Žateckého pivovaru Radek Vincík.
  • „Je to smutné. Pivo se v Lounech vařilo od nějakého 14. nebo 15. století. Šest set let určitě. Hodně lidem bude chybět. Já to vnímám jako konkurenční boj, v cizině české pivo nechtějí,“ přemítal ředitel lounského muzea Bedřich Štauber.
  • Vlounských hospodách i mezi odborníky se spekuluje, že nakonec se výroba piva stejně přesune do moderního závodu ve středočeských Krušovicích, který patří také Heinekenu. Ti, kteří se o pivo zajímají, míní, že tu časem skončí i piva z Velkého a Krásného Března - tedy Březňák a Zlatopramen.
  • „O tom se potichu mluví už dlouho. Má to logiku, protože Krušovice jsou moderní a mají kapacitu to zvládnout,“ řekl pro MF DNES zástupce jednoho z velkých českých pivovarů s podmínkou zachování anonymity. Zástupci Heinekenu to popírají. Zatím?
  • ***
  • * Co si myslíte vy? Vážení čtenáři, co si myslíte o rozhodnutí vařit lounské pivo u Ústí? Budeme rádi, když nám svůj názor na rozhodnutí Heinekenu sdělíte. Pište na mail: redul@mfdnes.cz
  • Autor: •TOMÁŠ KASSAL (Zdroj: iDnes.cz)
  • Poznámka autora stránek.
  • Můžete se mnou souhlasit vážení čtenáři a nebo nemusíte, to je Vaše věc, protože to je demokracie, vyjádřit svůj názor.
  • A můj názor na neustále zavírání pivovarů ve jménu efektivity je jednoznačný !!!
  • Tady vůbec nejde o kvalitu piva, ale jen a pouze ho hrabivost, peníze, mamon atd. Nebo se snad mýlím?
  • Proč bych provozoval několik malých regionálních pivovarů, když přidám za relativně levný peníz, jeden KGB systém a výkon je několika násobně větší !!!
  • Že už se to pivo nedá skoro pít, to nevadí. Když jiné nebude, tak si zvyknete a ještě to podpoříme reklamou ... Za peníze utracené za reklamu na pivní srač.., jsme přitom mohli klidně provozovat právě ty malé pivovary, které tvoří pestrost na trhu !!!
  • Když to řeknu ještě jinak, žádného výrobce nezajímá co vlastně vyrábí, stačí, když se to bude barvou a hořkostí podobat trochu pivu a už se může vyrábět.
  • Teď už vlastně máme co jsme chtěli !!!
  • To jsou důsledky "Neviditelné ruky trhu", jak řekl jeden z politiků, to jsou důsledky všech těch neuvážených výprodejů v česku. Jsme tady sice doma, ale nic už nám tady nepatří. Teď se politici diví, jak je to možné.
  • Tak zavíráme klasické pivovary a otvíráme chemické výrobny piva. Důsledkem je potom to, že alespoň naše malé restaurační pivovary vaří slušné pivo.
  • "Kvalita" piva v Americe, také zapříčinila homebrewing. Já sám jsem na tom úplně stejně. Koupené pivo jsem nepil už opravdu hodně dlouho, nějaký ten rok to už bude ...
  • Tak na zdraví a připijme si EUROBÍREM ... FUJ
  • ... Malé pivovary prosí politiky: snižte nám daň ...

  • 25.1.2010 - Ahoj pivníci - Buďto nám politici vytáhnou pomyslný hřebíček z rakve, nebo nám hrozí konec. S takovým apelem znovu vystoupily menší regionální pivovary. Kvůli chybějícím penězům v rozpočtu stát od ledna zvýšil spotřební daň na pivo, což jeden půllitr v hospodě zdražilo o padesátník a jednu korunu.
  • Ministerstvo financí tím chce získat až jednu miliardu korun. Malé pivovary ale tvrdí: je to pro nás likvidační. Na rozdíl od velkých pivovarů se zahraničním kapitálem nemůžeme zdražení dotovat ze svých zisků. Nezbude nám, než šetřit na zaměstnancích nebo na investicích do zkvalitnění výroby piva.
  • Výpadky na daních a pojištění v důsledku nuceného propouštění
  • V krajním případě by postupně přišlo v průběhu roku o práci až deset tisíc lidí z pivovarnictví a přidružených oborů. „Pokud budeme nuceni propouštět, stát stejně žádnou miliardu navíc nezíská. Bude platit na nezaměstnané a dojde i k výpadkům na daních a pojištění," řekl Deníku Zdeněk Radil, šéf poslední české pivovarnické skupiny K Brewery. Ta vlastní šest menších regionálních pivovarů: například Svijany, jihlavský Ježek nebo Černá Hora.
  • Podle něj se lednové zdražení kvůli vyšší dani hned projevilo i v hospodách či restauracích. „Některé hlásí v meziročním srovnání propad spotřeby až o dvacet procent," zdůraznil Radil. Už teď je navíc podle něj jasné, že horší čísla za minulý rok vykáže i celé pivovarnické odvětví. Spotřeba piva u nás dlouho byla kolem hranice 160 litrů na hlavu. Za minulý rok podle Radila došlo vlivem krize až k desetiprocentnímu propadu.
  • Malé pivovary chtějí, aby stát vrátil spotřební daň zpět na původní úroveň, což by pivo mohlo opět zlevnit až o korunu. Částečně jim v tom pomohla část senátorů ODS, ČSSD a TOP 09, kteří takový návrh schválili v horní komoře a poslali jej poslancům. Ti o něm budou hlasovat už na nadcházející schůzi 26. ledna. Malé pivovary odhadují svoje šance „půl na půl". Ostře proti je ale ministerstvo financí. „V obecné rovině jsme proti jakýmkoliv návrhům, které by prohloubily deficit rozpočtu," řekl Deníku mluvčí resortu Ondřej Jakob. Pivovary mimo jiné argumentují i vínem. Z toho se u nás spotřební daň neplatí.
  • ... Mezi speciální piva se dle definice zákona řadí piva vyráběná převážně z ječných sladů se stupňovitostí 13 a více ...

  • 20.1.2010 - Ahoj pivníci - Mezi speciální piva se dle definice zákona řadí piva vyráběná převážně z ječných sladů se stupňovitostí 13 a více. "Konzumují je lidé, pro které je pivo v nějaké formě koníčkem," uvedl Frantík. Typickými pijáky speciálních piv jsou podle něj zejména mladší muži a lidé z vyšších příjmových skupin. Pivní speciály jsou totiž dražší než běžná výčepní piva a ležáky.
  • Pivní speciál vyrábí v současné době 33 z celkem 47 tuzemských průmyslových pivovarů a 54 ze 77 fungujících minipivovarů.
  • Tradiční ležák mezi pivaři dál dominuje
  • Podíl speciálů na celkové spotřebě zlatavého moku v ČR přesto činil pouze zhruba 0,5 procenta. Přes výrazné rozšíření speciálních piv zůstává neměnná vedoucí pozice nejoblíbenějšího piva v ČR, spodně kvašeného ležáku českého typu. Ten se na celkové spotřebě zlatavého moku v ČR podílí 99,5 procenta.
  • "Neočekáváme výrazné změny v poptávce piva u nás ve prospěch pivních speciálů na úkor například výčepního piva nebo ležáku," míní výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Podle něj sice nejspíše významně neporoste objem výroby těchto druhů piva, určitě však i nadále poroste škála a počet značek těchto piv.
  • Vzrostl zájem o nealkoholická piva
  • Roste též nabídka dalších neobvyklých piv, mezi něž patří například lehká, ochucená či nealkoholická piva.
  • Nabídka nealkoholických piv se za posledních pět let rozšířila z 15 na 25 a významně narostl také jeho podíl na celkové výrobě piva v českých zemích. Loni tohoto nápoje dle odhadů pivovary vyrobily přes 600 tisíc hektolitrů. Jeho podíl na celkové spotřebě dosáhl téměř čtyř procent.
  • Čísla loňské výroby všech českých piv zatím svaz nemá k dispozici, ale očekává téměř desetiprocentní snížení produkce oproti roku 2008, kdy české pivovary vyrobily 19,81 miliónu hektolitrů piva, o půl procenta méně než v rekordním roce 2007. Na domácím trhu se předloni z celkové produkce spotřebovalo 16,1 miliónu hektolitrů, což bylo o 1,3 procenta méně než o rok dříve.
  • ... Nultý ročník setkání domácích sládků v Kostelci u Holešova. ...

  • 19.1.2010 - Ahoj pivníci - Tímto si dovoluji pozvat ctěné vyznavačky a vyznavače homebrewingu na nultý ročník setkání domácích sládků v Kostelci u Holešova.
  • Termín: 6. března 2010
  • Místo: Kostelec u Holešova 57
  • Začátek: 10:00
  • Účast přislíbili vzácní hosté:
  • ing. Stanislav Nožka ............. sládek Hostinského pivovaru Moritz Olomouc
  • p. Aleš Přinosil ................. jednatel fy Raven trading
  • p. Martin Velísek ................ pivovárek Zlínský švec ze Sazovic
  • Na co se těšit ???
  • Exkurze, ochutnávky, snad i přednášky, volná debata
  • Předpokládaný program:
  • 10:00 sraz - příjezd po vlastní ose, nebo autobusem od vlaku z Přerova, krátké přivítání, uschování vzorků do degustace
  • 10:30-11:00 přesun do sladovny fy Raven trading v Záhlinicích u Hulína.
  • Hned na začátku přichází zlatý hřeb akce, exkurze provozem klasické humnové sladovny s odborným výkladem. Díky včasnému příjezdu snad uvidíme i základní práce vykonávané při výrobě sladu. Zcela jistě nebude chybět prezentace sladů vyráběných a dodávaných fy Raven trading, případně možnost zakoupení testovacího balíčku sladu.
  • Po návratu – krátká pauza na občerstvení, oběd nebo cigáro.
  • Poté se s námi naši hosté podělí o zajímavosti či zkušenosti z jejich oborů, následovat bude komentovaná degustace vzorků z vlastní produkce, které doufám účastníci přivezou s sebou a volná diskuse, při které zcela jistě ze studijních důvodů vypijeme něco piva z domácí výroby, z restauračního pivovaru, i nějaký ten speciál z většího podniku. Prozatím předpokládám, že na čepu bude cca 5-7 značek.
  • Strava bude prostá, za lidové ceny. V nabídce bude Dračí buřtguláš paní sládkové, na grilu se jistě bude povalovat něco kvalitní uzeniny a pár kilo utopenců taky ještě naložíme.
  • Co očekáváme od účastníků:
  • V první řadě bych poprosil, aby jste předem avizovali svoji účast na akci, nejlépe na e-mail merka.petr@email.cz, nebo mobil 603 722 223.
  • Jde o nultý ročník, proto nemám představu o možném počtu účastníků a bude potřeba připravit dostatečnou kapacitu výčepů, kuchyně, míst k sezení a přepravy na exkurzi do sladovny.
  • Neohlášení úřastníci budou sice přivítáni se stejnou pohostinností jako ti ohlášení, může se ale stát, že na ně zbydou jen místa k stání.
  • ... Veselý: Pokud projde senátní návrh, pivovary zlevní pivo ...

  • 14.1.2010 - Ahoj pivníci - V případě, že by Poslaneckou sněmovnou prošel senátní návrh vrátit spotřební daň u piva na úroveň před jejím novoročním zvýšením, pivovary by s velkou pravděpodobností snížily cenu piva na úroveň před zvyšováním daně. Uvedl to dnes výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Spotřební daň u piva se od ledna zvýšila zhruba o 50 haléřů na půllitr, většina pivovarů následně zdražila půllitr až o korunu.
  • "Pokud k tomu dojde (ke schválení návrhu), pivovary pivo zlevní zpět," uvedl Veselý. Cena nápoje by tak podle něj klesla o čtyři až pět procent. Podle ankety ČTK však s největší pravděpodobností většina sněmovny návrh senátorů nepodpoří. Proti předloze je ČSSD, patrně pro ni nebude hlasovat ani většina poslanců ODS a komunisté.
  • Návrh na vrácení sazby spotřební daně u piva na úroveň před jejím navýšením o 33 procent prosadila v senátu ODS s pomocí čtyř sociálních demokratů a dvou senátorů za TOP 09. "Z hlediska státního rozpočtu je jeho (zvýšení) dopad zcela zanedbatelný," uvedl tehdy senátor ODS Jaroslav Kubera, konkrétní sumu ale neuvedl.
  • Návrh označil Kubera za kompromisní vzhledem k nulové spotřební dani u vína. Některé pivovary chtěly kvůli zvyšování spotřební daně přejmenovat pivo na sladové víno, ministr financí Eduard Janota však tento krok odmítl jako nesmysl. Zejména malé pivovary tvrdí, že vyšší daň je pro ně kvůli dlouhodobým smlouvám s odběrateli likvidační.
  • Český svaz pivovarů a sladoven již dříve uvedl, že spotřební daň u hektolitru desetistupňového piva od ledna vzroste z 240 na 340 korun, tedy o 42 procent. Další tlak na zdražování piva podle svazu přináší plošné zvýšení daně z přidané hodnoty o procento. Například pivovar, který ročně vyrobí 100.000 hektolitrů piva, musí státu za rok podle svazu zaplatit nově o deset milionů korun více na daních.
  • Podle pivovarníků stát po zvýšení daně nezíská plánovanou více než miliardu korun navíc, naopak mu mohou vzrůst další výdaje. "Růst nezaměstnanosti v odvětví pivovarnictví a pohostinství by zvýšil výdaje na podpory v nezaměstnanosti a hrozil by výpadek inkasa z příjmových daní a pojistného. Podporujeme kroky ke snížení deficitu, ale drastické zvýšení spotřební daně z piva k tomu rozhodně nepovede," uvedla v tomto týdnu v dopise adresovaném poslancům tuzemská pivovarnická společnost K Brewery.
  • Pokud by sněmovna předlohu se senátní úpravou přece jen schválila, očekává se, že by ji vetoval prezident Václav Klaus. Ten už dříve řekl, že nepodepíše žádný návrh zákona, který by zvyšoval rozpočtový deficit.
  • (Zdroj: financninoviny.cz)
  • ... Malé pivovary nechtějí vyšší spotřební daň z piva ...

  • 14.1.2010 - Ahoj pivníci - Pivovarnická společnost K Brewery Group, pod níž patří šest malých nezávislých pivovarů, se tento týden obrátila otevřeným dopisem na poslance kvůli spotřební dani z piva. Poslance žádá o podporu senátní verze příslušného zákona, která by vrátila výši spotřební daně na úroveň roku 2009. Spotřební daň u piva se od ledna zvýšila o 50 haléřů na půllitr a malé pivovary stále tvrdí, že vyšší daň je pro ně likvidační.
  • Podle K Brewery, která v současné době ovládá a provozuje šest menších či středně velkých pivovarů v Protivíně (Platan), v Jihlavě (Ježek), v Uherském Brodě (Janáček), v Hlinsku v Čechách (Rychtář), v Klášteře Hradišti nad Jizerou a ve Vysokém Chlumci, by uvedené zvýšení spotřební daně o celou třetinu spolu se zvýšením DPH mohlo být pro některé malé nezávislé pivovary v současné nepříznivé ekonomické situaci likvidační.
  • "Stát by nejen nezískal plánovanou miliardu korun navíc, ale dopad na státní rozpočet by mohl být dokonce negativní. Růst nezaměstnanosti v odvětví pivovarnictví a pohostinství by zvýšil výdaje na podpory v nezaměstnanosti a hrozil by výpadek inkasa z příjmových daní a pojistného. Podporujeme kroky ke snížení deficitu, ale drastické zvýšení spotřební daně z piva k tomu rozhodně nepovede," uvedla K Brewery v dopise poslancům.
  • Zvýšení spotřební sazby daně o 33 procent, tedy o 50 haléřů na půllitr, prosadila ODS s pomocí čtyř sociálních demokratů a dvou senátorů za TOP 09 v rámci vládního protikrizového balíčku. Senátoři však navrhují, aby se spotřební daň u piva snížila na loňskou úroveň. Někteří občanští demokraté hovoří o potřebě širší změny zdanění alkoholu tak, aby byla daň zavedena na nyní nezdaněné víno.
  • O jejich návrhu v rámci novely zákona o spotřebních daních nyní rozhodne sněmovna, ta ji ale zřejmě nepodpoří. Proti předloze je ČSSD, patrně ji nepodpoří ani většina poslanců ODS a komunisté, vyplynulo z ankety ČTK.
  • Pokud by sněmovna předlohu přece jen schválila, očekává se, že by ji vetoval prezident Václav Klaus. Klaus už dříve řekl, že nepodepíše žádný návrh zákona, který by zvyšoval rozpočtový deficit.
  • (Zdroj: financninoviny.cz)
  • ... Polotmavý čtyř sladový speciál ...

  • 13.1.2010 - Ahoj pivníci - Kdo by měl zájem o další recept na domácí vaření piva, může se podívat na stránku receptů. Jedná se o pivo vařené ze čtyř druh sladů. Jak jsem k němu dospěl je jen náhoda. Měl jsem doma zbytky sladů a tak jsem je prostě smíchal dohromady. Není to žádné dlouhé bádání, jak uvádí některé "slovutné" pivovary, kdy pivo je tvořeno fanoušky a podobné bláboly. Je označeno, jako trpaslík č.8 ...
  • Dá se tedy říci, že jsem se trefil náhodně do chuti a dobré barvy. Barva je lehce načervenalá, dalo by se říci, že jantarová. Ale to budu muset znovu vyzkoušet až při další várce. Pivo je příjemně hořké s karamelovým podtónem. Tato chuť se postupně mění, jak pivo dozrává. Mám, ale obavy, že nedokážu posoudit, jaké bude tak po dvou měsících ležení. Důvod je prostý. NEBUDE !!!
  • Z tohoto důvodu uvedený recept bude zařazen mezi povedená piva a bude vařen častěji ...
  • Vařeno je klasicky na dva rmuty a spodní kvašení. Kvasnice tedy spodní a použity tekuté z pivovaru ...
  • Dnes konečně nemusí být tak velký problém z tekutými kvasnicemi z pivovaru. Většina restauračních pivovarů a v mém případě je to v okolí PERMON, který rovněž stáčí pivo do PET lahví.Tyto pivovary pivo nepasterují a také nefiltrují, pouze nechají kvasnice usadit. Při stáčení se dostanou i do PET lahví a tam už se dají snadno namnožit. Já to udělal naprosto stejně. Po ukončení várky potom bylo skoro půl litru tekutých kvasnic ...
  • Snad jsem někoho nalákal a tak ještě do fotogalerie přidám fotku, jak vypadá pivo ve sklenici.
  • Z tohoto důvodu bude ve fotogalerii nová rubrika, kde budou foto všech piv, která postupně budu vařit, pro posouzení vzhledu podle popsaných receptů ...
  • ... Skotové uvařili "nukleárního tučňáka", nejsilnější pivo na světě ...

  • 8.1.2010 - Ahoj pivníci - Skotský kontroverzní pivovar BrewDog tvrdí, že jejich pivo je nejsilnější na světě. Tactital nuclear penguin má rovných 32 objemových procent alkoholu, čímž překonal dřívější rekord, který drželo německé pivo Schorschbraer s 31 procenty alkoholu. Ačkoli má už s pivem chuťově jen pramálo společného, milovníky zlatavého moku, kteří se nebojí inovativních postupů, jistě potěší.
  • BrewDog na sebe strhl kritiku už v létě, když uvedl na trh pivo Tokyo, které mělo přes 18 procent alkoholu, čímž se svou silou poměřovalo s většinou dezertních vín. Kritici podle listu Metro tvrdili, že tak silné pivo je nezodpovědné vůči konzumentům.
  • V době, kdy je alkoholismus ve Skotsku řešen jako vážný sociální problém, pivovar ještě přiložil polínko do ohně debat, jak by měla být palčivá otázka řešena.
  • Na trhu se objeví jen 500 láhví Taktického nukleárního tučňáka a nepůjde o levné zboží. Polovina láhví půjde jde do prodeje, když jeden kus stojí zhruba 860 korun. Druhá polovina se pak prodává asi za 7100 korun, přičemž si kupující zakoupí k drsnému moku i akcie pivovaru.
  • Výjimečné skladování
  • Tmavé pivo zrálo bezmála jeden a půl roku v sudech od whisky, a pak bylo skladováno tři týdny při teplotě -20 C, aby se zvýšil objem alkoholu.
  • "Jde o extrémně silné pivo, které by se mělo pít v malých dávkách a s aristokratickou nonšalancí. Mělo by se vychutnávat podobně jako dobrá whisky, album Franka Zappy, nebo návštěva přátelského, ale mírně nervózního ducha," napsal o pivu výrobce.
  • FOTO: http://www.brewdog.com
  • ... WEBová adresa ...

  • 6.1.2010 - Ahoj pivníci - protože některé z Vás, zaujalo provedení minipivovaru "Francek", doplňuji na žádost autora i odkaz na jeho webové stránky
  • Tak si poznamenejte a podívejte se na moc pěkně provedené stránky
  • http://tourdebier.cz/francek/
  • ... Vaření pěnivého moku je doslova alchymie ...

  • 5.1.2010 - Ahoj pivníci - Sládek pan Rada vaří v pivovaru Permon, piva plzeňského typu. Minipivovar nabízí také speciální piva štědrovečerní nebo velikonoční
  • Celý proces začíná šrotováním a Celý proces končí stáčením do lahví, sudů nebo tanků, které se minipivovary snaží mít přímo na místě, kde se točí pivo.
  • Redaktor Sokolovského deníku Roman Cichocki si osobně vyzkoušel, že i při této činnosti je důležitá pečlivost a přesnost
  • Na místě sokolovské tržnice zanikl před desítkami let Panský pivovar. Dnes o pár desítek metrů dál začal vařit pěnivý mok nový minipivovar. Sokolov se tak může pochlubit tím, že je městem, ve kterém se opět vaří pivo. Zlatý mok zde začal vyrábět minipivovar Permon, kterému již nestačila kapacita varny v sousední Lomnici. Minipivovar s kapacitou 650 litrů na jednu várku měl být původně ve sklepení sousedního kláštera. Měla zde být i restaurace a návštěvníci mohli vidět vaření piva na vlastní oči přímo ve sklepních prostorách.
  • „Je to trend minipivovarů, nabídnout hostům vaření piva takzvaně na dlani. Historické sklepy kláštera k tomu přímo vybízejí. Je škoda, že to prozatím nevyšlo,“ řekl sládek Jan Rada.
  • Redaktor Sokolovského deníku Roman Cichocki si vyzkoušel, co taková výroba jedné várky obnáší. Kdo si myslí, že je to běžná, nebo dokonce jednoduchá věc, hluboce se mýlí. Je to hotová alchymie. Zdejší malý pivovar vaří piva takzvaného plzeňského typu, jsou tedy vyráběna spodním kvašením.
  • Jdeme na to a začínáme ve šrotovně. Slad pocházející z českého ječmene jsme prohnali šrotovníkem a takzvaný sladový šrot jsme v pytlích přenesli do varny. Zde se za neustálého míchání smísil slad s vodou. Začíná se vařit.
  • Mezitím dorazí majitel pivovaru pan Sás, se svým synem a společně se sládkem začnou organizovat odběr piva konkrétními zákazníky. Řeší počty prázdných obalů, které potřebují. Nejedná se jen o sudy, ale i PET láhve nebo speciální uzavíratelné skleněné láhve. Jelikož je předvánoční čas, čeká zaměstnance mnoho práce navíc. Nabízejí totiž Štědrovečerní jantarový speciál, který před rokem vyhrál v kategorii speciálů při soutěži v Železné Rudě. Úspěch jistě cenný, Permon měl konkurenci v podobě devíti malých pivovarů a 31 druhů piv.
  • Dále se konají různé akce. V době naší návštěvy to byla veřejná zabijačka v Sokolově, kde se točilo i pivo Permon. Bylo třeba zajistit sudy, stánek a výčepní zařízení. Po zajištění nezbytné logistiky odjíždí majitel Ladislav Sás za svými povinnostmi. Jeho syn Michal jde plnit plastové láhve pivem. Sládek Jan Rada začíná vymývat sudy. Já se snažím nepřekážet. Mezitím sládek několikrát kontroluje na panelu displej a podle potřeby upravuje hodnoty, například teploty.
  • Po mém dotazu, proč tak činí, se mi dostane odborného výkladu, co se děje při tom nebo onom procesu. Informací je pro laika tolik, že se dále radši neptám. Po dosažení určitých teplot dochází k takzvanému rmutování. Zdejší minipivovar totiž vaří na podíly. Po scezení se přidá chmel, tak máme mladinu a opět vaříme. Teploty už dosahují mnohem vyšších hodnot.
  • Jsem překvapen tím, že vařené pivo voní. Měl jsem možnost navštívit jeden pražský pivovar a tam byl odér při vaření pivního moku zcela jiný. Poté jde mladina přes vířivou káď na spilku. Cestou se chladí na zhruba 11 stupňů Celsia. Přidají se kvasnice a ten den máme prakticky hotovo. Dvanáctka totiž kvasí asi sedm osm dní, ale třeba šestnáctka i tři neděle. Na závěr čekají ležácké tanky, kde dochází k dokvašování. Tam se pohybuje teplota od jednoho do tří stupňů.
  • Na závěr se stočí do pivovarských tanků, sudů nebo lahví. I to jsem si zkusil, a přestože to nevypadá náročně, musel jsem dostat určité rady a tipy, jak láhev natočit co nejrychleji a bez zbytečných ztrát piva. Pokud to neuhlídám, teče pěnivý mok zcela zbytečně kolem. Není to nijak dramatické, většímu úniku zabraňuje pojistka, ale i tak stačí něco vytéct. A co jde nejvíce na odbyt?
  • „Světlá dvanáctka,“ konstatuje sládek Jan Rada. Minipivovar může vyrábět více druhů základních nefiltrovaných piv v rozsahu od kvasnicového výčepního světlého přes kvasnicový světlý a polotmavý ležák až po tmavý speciál.
  • Minipivovar svůj základní sortiment doplňuje speciálními a jubilejními pivy z vlastní produkce a také speciály z produkce spřátelených pivovarů. Minipivovar bude také vařit speciální jednorázové várky piva na zakázku podle chuťových přání zákazníka, podle možností a zájmu i za jeho přítomnosti. Zhruba polovina produkce pivovaru se podle Ladislava Sáse přizpůsobuje dnešnímu trendu. Je stáčena do skleněných a plastových lahví. „Většinou mladší generace nejsou klasičtí pivaři a upřednostňují praktické plastové balení. Co se týče lahví, chceme na trhu uspět s třetinkovým obsahem. Větší objemy jsou spíše dárkové,“ pokračoval Sás.
  • Na závěr dodal, že celý tým pracuje srdcem a je to prý hlavně jejich zásluha. Já tomu věřím, na vlastní kůži jsem se totiž přesvědčil, že vaření piva není nijak jednoduchá záležitost – je to opravdová alchymie.
  • (Zdroj: sokolovsky.denik.cz)
  • ... Nové WWW stránky ...

  • 4.1.2010 - Ahoj pivníci - na konci dále uvedené knihy "Pivo jako křen" je uvedena rovněž adresa stránek k této knize
  • Napíšete li www.pivojakokren.cz, dostanete se na web k této knize. Prozatím nejsou plně funkční, ale přece jen už jsou nachystány a tak si je přidejte do nabídek
  • ... Nové pivní recepty od Františka Richtera z Bulovky ...

  • 4.1.2010 - Ahoj pivníci - tak nám dnes začal první pracovní den a pro odlehčení této vážné situace jsem do rubriky receptů přidal celkem 5 receptů
  • Jak jistě víte, vyšla těsně před vánoci kniha Františka Richtera - PIVO JAKO KŘEN
  • Knížka zajímavým způsobem popisuje pivo a problémy okolo něj. Seznamuje stručnou formou s výrobou, druhy i krátce historií výroby piva
  • Úplně až na konci této knihy je pro zájemce uvedeno celkem 5 receptů na pivo typu - ležák, pšeničné, speciál, březňák a bock.
  • Tyto recepty jsem přepsal do rubriky receptů i s odkazem na autora
  • Za sebe mohu říci, že kniha je velmi pěkně udělána i graficky a mně osobně se velmi líbí a určitě si ji přečtěte
  • ... Nové foto nového minipivovaru u nás, tentokrát z Týna nad Vltavou ...

  • 3.1.2010 - Ahoj pivníci - rok 2010 nám začal a mám pro Vás ve fotogalerii jeden nový příspěvek. Kolega Franta OK1DGZ nám zaslal pár fotografií svého minipivovaru. Hned na prvním foto najdete i pojmenování jeho piva. Musím se přiznat, že bohužel to pojmenování nenapadlo mně. Máme totiž stejné křestní jméno. Přeji Frantovi dobré napití s přáteli. Ať pivo chutná a "Dej bůh štěstí".
  • Současně upozorňuji všechny přátele a kolegy, že rok 2009 již skončil. A podle mého zvyku, co již skončilo, to se odloží - jsem odložil i tento soubor. Nikoliv do koše, ale do "Historie 2009". Tuto ikonku najdete vlevo ve výběru, na stránkách o pivu. Čili kdo si chce přečíst vše co bylo, má kdykoliv možnost.
  • DEJ BŮH ŠTĚSTÍ

      Všechno nejlepší a hlavně hodně zdraví v novém roce 2010, přeje všem známým, kolegům a přátelům stránek "Svatavského trpaslíka" - domácího mikropivovaru, ze Svatavy u Sokolova. To Vám všem a každému jednotlivě, přeje autor stránek tohoto webu - Franta


      Pohodička


      Moje zařízení - IC 706-MK II G

      Datum a čas na konci stránky

Stránky byly uvedeny do provozu dne 1.5.2008, poslední aktualizace proběhla 8.1.2010

 

Copyright FRAMAX ...