Home » Přechovávání pivních kvasnic …

Přechovávání pivních kvasnic …

Přechovávání pivních kvasnic …

 

  • Pivní kvasnice jsou poměrně náročná a drahá záležitost pro domácí vaření piva
  • Levnější kvasničné druhy se pohybují někde okolo 70,- Kč za jeden balíček a to mám na mysli sušené kvasnice. Je asi proto pochopitelné, že každý z nás, se snaží kvasnice použít několikrát. Na internetu jsem po dlouhých pátráních našel nějaké příspěvky, které se zaobírají uchováním kvasnic v mraženém stavu, ale musím přiznat, že se mi to i při přesném postupu podle návodu, zatím nepovedlo
  • Zkoušel jsem tedy nějakou vlastní cestu, jak udržet kvasničný kmen pro co nejvíce použití. Vždyť naši předkové dělali to samé, jen přechovávali kvasnice od jedné várky do druhé. Neměli k dispozici žádné zvláštní výrobníky kvasnic (propagační stanice), jako je to v nynější době
  • …………………………………………………………….
  • Jak postupuji při uchovávání spodních kvasnic:

  • Poznámka – kvasnice, které používám jsou různého typu, nejčastěji pro spodní kvašení typu H
  • Nejdříve si připravím zavařovací láhev od okurek a desinfikuji ji Persterilem, včetně víčka tak, že koncentrovaný Persteril nechám působit přibližně 1 – 2 minuty. Může být i déle
  • Potom lžící vyberu z kvasné nádoby (spilky) do této sklenice tolik kvasnic, aby byla přibližně z poloviny plná
  • Doliji převařenou ochlazenou vodou, pořádně protřepu a nechám usadit a vodu vyliji a tohle udělám tak asi 3x. Samozřejmě, že nějaké ty kvasnice mi odplavou, ale stačí když na konci zůstane tak jedna třetina objemu. Tím jsem se zbavil zbytku mladého piva, které bylo v původních kvasnicích obsaženo
  • Naposledy doplním převařenou a vychladlou vodou a dám tolik vody, aby mi zůstalo pod víčkem tak asi 2 cm vzduchové mezery
  • Do takto doplněné sklenice dám několik  lžic krystalového cukru, krátce uzavřené protřepu a dám do lednice s teplotou pro spodní kvašení. Já používám teplotu v lednici 7°C. Optimální množství by mělo být, jako je cukernatost mladiny
  • Kvasnice začnou velmi rychle pracovat a tak je nutno je cca dva až tři dny sledovat, aby nám neroztrhly sklenici. Dokáží se protlačit i přes víčko a budete mít pěnu po celé lednici. Je li to nutné, tak je opatrně povolím a nechám přebytečný tlak odfouknout, ale neotvírám
  • Takto nechám kvasnice v lednici stát, ony se postupně usadí na dně a vůbec je neotvírám
  • Takto mám vyzkoušeno, že vydrží v lednici bez problémů jeden až dva měsíce. Déle jsem to nikdy nezkoušel, protože přišla další várka
  • Postup při otevření:
  • Nejdříve otevřu víčko a ke kvasnicím samozřejmě přičichnu, jestliže „nesmrdí“, tak přežily. Jestliže ucítíte hnilobný pach, stala se někde chyba a nepřežily
  • Jestliže je vše „OK“, nejprve vyliji všechnu vodu, která ve sklenici je. Potom otřu ubrouskem pěnu, která je na skle (to jsou mrtvé kvasnice). Používám i lehce napuštěný ubrousek desinfekcí (opět persteril)
  • Do sklenice naliji tak do půlky vodu, uzavřu a protřepu. Tím se nám všechny kvasnice rozmíchají a potom je už jen vyleji do mladiny
  • Kdo má pochybnosti jestli jsou kvasnice živé, toto oživení provede o den dříve tak, že do sklenice spolu s vodou, přisype lžičku cukru a opět uzavře víčkem a nechá do druhého dne rozkvasit. Jestliže je vše v pořádku, nalijeme do mladiny
  • No a jestli je vše špatně, potom se musí udělat to samé co mám i já. Mám připravený sáček sušených kvasnic. Mohu však říct, že za poslední rok, jsem jej ještě nepotřeboval
  • Poznámka na závěr – pravověrní domácí vařiči piva se možná budou nad uvedeným postupem pozastavovat, protože máme mnoho různých typů kvasnic (S22, S23, W, H, S189, atd.)
  • I ty největší pivovary však nedělají prakticky nic jiného než, že za sterilních podmínek si množí základní typovou řadu kvasnic pořád dokola. A i oni si problém řeší podle potřeby. Vždyť s přechodem z klasických otevřených spilek na CKT tanky došlo i na změnu kvasnic mimo jiné i proto, že jsou zde jiné teploty
  • Podívejte se na fotografie a uvidíte jak postupovat..

  • Pohled na sebrané kvasnice z prvního kvašení …

  • Pohled na usazené kvasnice …
  • Máte li své postřehy okolo uchování kvasnic, budu rád, když se podělíte. Toto je uveden způsob, jak kvasnice uchovávám já a zatím mi funguje … A mám zjištěno, že takto to dělá více homebrewerů.
  • Comments are closed.

    viagra