Home » Aktuality

Homebrewing – Francek

15. Květen 2010 4 Komentářů

Ahoj všem pivníkům.

Dnes mi přišel krátký příspěvek od hobby mikropivovaru Francek.

Hned jsem nakouknul a musím konstatovat moc a moc pěkné. Sám sice nevařím do sudů (zatím), ale všechna ty technická vylepšeníčka jsou moc a moc krásná.

A je jich tam už několik. Možná, že někomu se nebudou hned hodit, ale  již jsou jednou uvedena a to znamená, že je lze kdykoliv využít. Možná, že se zdají, jako zbytečná, ale ….

.

Sám vařím pivo již mnoho roků, ale do plechových soudků 5 l jsem plnil poprvé. Jeden z kolegů mi radil, musíš sledovat tvar, aby nebouchly, ale jak. Tak proto mám rád tato vylepšení.  No a kdyby někdo poradil jak s těmi soudky, budu rád.

.

Vařil jsem pivo 18° a přece jen bych nerad, aby mi to „buchlo“ a vymalovalo garáž.  Trocha piva zbyla i do PET a musím říci, že po 2 měsících je to pořád málo uleželá. Je tam těch bublinek pořád málo a pění to, jako piva v Anglii (mají málo pěny). Jinak jsou ta piva silná. Mám přípravek na doplnění pomocí CO2, ale …   O to nestojím. Raději je dám na trochu vyšší teplotu a snad dojedou.

.

Když už píši o tom pivu vařeném v březnu a  jinak také „Marzen“ jak se píše v  jiných krajích. Kdo by ho chtěl uvařit má možnost, je v receptáři, je tam jen jeden rozdíl. Má to být pivo vařené svrchně, ale já ho kvasím spodně.

.

Současně mám problém – nemá někdo z Vás, kteří čtou tyto stránky zkušenost s přídavkem kukuřice????  Mám již delší dobu chuť to vyzkoušet, ale  mám k dispozici asi tak 50 kg kuřičného šrotu a nebo asi tak 1 kg kukuřičných zrn. Ty bych možná i zkusil naklíčit a nasladovat jen tak doma. Možná by ta změna byla příjemná a nebo ne. Ptám se opět znovu, má někdo zkušenost ??? Prosím o odpověď. I když mi nikdo neodpoví, přece jen to budu zkoušet. Tak ahoj pivníci

Kdo by nevěděl jak mi odpovědět, tak je to jednoduché. Stačí se zaregistrovat a potom již jen napsat. Mohu slíbit jedno, určitě se budu snažit dát tuto odpověď všem k dispozici.

Asi jsem svým krákým příspěvkem odběhl od původního námětu a tím byl, jak je uvedeno na začátku „Minipivovar Francek“. To, ale vůbec nevadí. Jakákoliv úvaha je podnětná a snad něco přinese nám všem. Tak pište přátelé, cokoliv, ale hlavně o pivu.

.

Ahoj pivníci a „Dej bůh štěstí“

4 komentářů »

  • PetrM komentoval:

    5l soudky
    Kolega byl asu šprýmař, soudek nepraskne, spíš vyrazí špunt (několikrát se mi to stalo)

    Používám měkký bílý zátky z produkce Koh-i-Noor. Sleduju jednak jestli jde soudek „pomačkat“, pokud je napěchovaný natvrdo (stěna při tlaku nepruží), nebo se už začíná deformovat lem zátky, tak ho opatrně poodhrnu a tlak tím upustím

    Pěna

    Když vařím tmavou šestnáctku, tak z flašek taky špatně pění, musí se nalévat hodně z výšky. Naopak ze soudků pění až moc, po naražení je to jako šlehačka, pak se to trochu zlepší a dělá to nádherný lavinový efekt
    Prostě to tak vychází a nedělám si z toho vrásky.

    Kukuřice

    Do piva ji přidávají hodně na Balkáně. V Rumunsku snad není pivo bez přídavku kukuřice a většinou jsou to vcelku dobře pitelná piva. Sice extrémně světlá a s mizernou pěnou, ale na žízeň skvělá.

    Problém u kukuřice je tuk, obsahuje ho přes 8%, což by mohl být problém, asi by to ovlivnilo pěnivost. Pokud vím, tak se kukuřice nesladuje, před použitím v pivovaru se povrchová vrstva kde je tuku nejvíc obrousí (používají se v podstatě kukuřičné kroupy).
    Za zkoušku ale nic nedáš, konzultoval jsem to s šéfem sladovny dodávající i na Balkán, i bez obroušení tukové vrstvy by to nakone mělo být pivo. Kukuřice se ale dává max.30%, já osobně bych pro začátek víc jak 5-10% nedával (už kvůli zcezování)

  • OK1DGZ komentoval:

    Zdravím,
    redakční systém dává heslo jak pro přístup do Americké národní banky….
    K 5l soudkům:
    Jednou jsem pozapomněl na nárůst teploty ve sklepě, ještě jsem dělal z koncentrátu, a soudky měly rohy… Po odpuštění tlaku to šlo dobře vypít. Já používám gumové černé zátky se střední červenou částí, která je jednak pro vpuštění vzduchu při čepování vnitřním ventilem, jednak pro umožnění použití vlastního výčepního zařízení a to vtlačením druhé vnitřní části dovnitř. Zásadně nepoužívám integrovaný ventil pro čepování – důvodem je následná netěsnost. Po použití vypláchnu okamžitě vodou, co nejvíce nechám odkapat a dám vysušit do elektrické trouby s termostatem na cca 40°C. Před použitím vydesingikuji Persterilem opláchnu převařenou vodou a plním.

  • PetrM komentoval:

    já se s tím tak nemažu.
    Po vypití pořádně vypláchnu, do hornáho otviru nacpu cíp utěrky abych vysušil nevyklepanou vodu a uskladním.

    Před plněním znovu vymyju, dám do rychlovarky vařit vodu, naleju necelý litr vařící vody dovnitř, nechám nějakou dovu působit a vyleju.

    Není to z hlediska lidí vzdělaných v mikrobiologii asi zrovna ideální, ale vždy bez problémů. I když je pravda, že do dvou měsíců od stáčení stíhám vše vypít, při delším skladování by mohl být problém

  • Vladimír komentoval:

    zdravím, 5 litrové soudky jsou bezpečně vyzkoušené pro domácí produkty takto: 4,5 litrů piva a 8 fermentačních dropsů nebo přiměřené množství dextrozy, podle toho co dáváš pro dokvašení. Ani jednou nebyl problém. Pivu zdar

viagra