Home » Recepty pivní

Kralupské Višňové pivo – autor: Petr Klíma

24. Březen 2010 Bez komentáře

Kralupské višňové pivo

Tento recept vznikl jako pokus udělat pivo jiné, než-li klasické chuti. No prostě jsem se inspiroval belgickými speciály a jeden takovýto jsem se pokusil vyrobit v domácích podmínkách.
Objem várky 10 litrů. Vařeno dekokčně na jeden rmut, svrchní kvašení.
Slady:
2kg Český světlý (plzeňský)
0,2 kg PALE ALE

8 litrů vody zahřát na teplotu 39 stupňů, nasypat slady. Prodleva na teplotě 20 minut.
Ohřev na 52 stupňů (1 stupeň/min), prodleva 10 minut.
Ořev na 62 stupňů (1 stupeň/min), prodleva 15 minut.
Odebrat cca 1/2 díla do pomocné nádoby.
Ohřev rmutu na 71 stupňů,prodleva 60 minut.
Ohřát k varu, na varu prodleva 10 minut.
Promíchat se studenou částí, max. teplota 72 stupňů, pokud nižší, ohřát na tuto teplotu 72 stupňů
Převést na scezovací nádobu, scedit po 30 minutách. Mezitím připravit vyslazovací vodu teplou 78 stupňů.
Výsledný objem sladiny je cca 12 litrů.
Celková doba chmelovaru je 75 minut (chmelení: 5 minut po začátku varu 15g, dále pak ve 35 minutě 15g, v 65 minutě 10g) – celkem cca 40 g chmele Žatecký poloranný červeňák ve třech dávkách
Bezprostředně po chmelovaru zařadit 5 minutovou pauzu, pak roztočit mladinu vařečkou a 30 minut pauza. Stočit do chladící nádoby přes velmi jemné nerezové sítko. Zchladit mladinu na zákvasnou teplotu 18 stupňů (mělo by být cca 10 litrů mladiny)
Zakvasit – použil jsem kvasnice S-04 půl balíčku.
Nechat vykvasit cca 5 dní (kontrola hustoměrem nebo cukroměrem)
Po vykvašení stočit do sterilní nádoby. Původní nádobu vymít, vydesinfikovat.

Načesat asi 1,5 kg tmavých přezrálých třešní, nasypat do varné nádoby (omyté, nevypeckované) a přidat 2,5 l vody, ohřát na 71 stupňů. Zařadit prodlevu po dobu 30 minut.
Zchladit, tuhý podíl odstranit (možno dále zpracovat např. na kompot…)
Šťávu nalít do kvasné nádoby společně s pivem, v případě potřeby dolít na množství 10 litrů převařenou zchladlou vodou.
Nechat prokvasit – asi tak týden při teplotě pro svrchní kvašení (18 – 22 stupňů).
Stočit do láhví (do každé láhve jsem přidal cca 2,5g cukru na půl litrovou láhev).

Comments are closed.

viagra