Home » Recepty pivní

Aležák – ležák z „Pale Ale“ sladu

2. Říjen 2016 Bez komentáře

Ahoj pivníci.

.

Po delší době přidávám recept, který vznikl jen proto, že došel klasický „Plzeňský slad“. Přiznám, že jsem byl zvědav jak bude pivo vypadat. Přece jen jsem předpokládal, že když je tento slad určen pro piva typu Ale, že bude jeho chuť nějakým způsobem zajímavá a barevně se bude lišit od klasického sladu.

.

Proč jsem jej nazval „Aležák“ ? Je to jednoduché – slad Pale Ale a vařeno, jako ležák. Aleležák je tedy zkráceně Aležák.

.

Pivo jsem vařil naprosto klasicky na dva rmuty a nenechával jsem žádné delší prodlevy. Prostě klasika.

.

Ingredience pro 25 litrů piva jsou následující.

- Pale Ale slad – 5 kg

- Sládek  25 gr. na začátku chmelovaru

- Žpč – 30 – 20 – 15 gr.

První část společně se Sládkem, druhá v polovině a poslední 10 min. před koncem chmelovaru.

- kvasnice spodní

Potom už jen nechat vykvasit a uležet.

.

Tím se dostáváme k poslední části tohoto receptu a to, jaké pivo vlastně vzniklo.

Byl jsem docela překvapen, protože kdybych nevěděl, že se jedná o Pale Ale slad, tak bych to určitě nepoznal. Přapadalo mi to, jako klasický ležák s trošku výraznější barvou s lehce načervenalým nádechem.

Proč píšu v minulém čase? Protože zmizelo docela rychle, což značí jen jediné. Bylo dobře pitelné.

Kdo chce může vyzkoušet a základní recept vylepšit. Protože se blíží zima a to vařím většinou hutnější pivo, tak přidám nějaké další slady a uvidím.

 

Comments are closed.

viagra