Home » Aktuality, Recepty pivní, Vybíráme

Black Bull – extra stouth

2. Leden 2014 Bez komentáře

Po delší době přidávám další recept, který jsem objevil v knize „Gutes Bier selbst brauen“. Bližší autor není uveden.

Celkem se jeví postup, jako poměrně jednoduchý a mohl by mít docela dobré výsledky

.

- Stupňovitost: 12°

Alkohol: 4,8%

Hořkost: 39 IBU

Barva: +100 EBC

.

Sypání

8,5 kg Plzeňský slad

0,5 kg ječné vločky

0,3 kg kyselý slad

0,7 kg jemně drceného praženého ječmene

.

- Varná voda

35 l vystírání

36 l scezování

.

Kvasnice

- WYEAST 1084 nebo 1028, Whitelabs WLP 004, Fermantis Safale S 04 nebo US-5, Dangstar Nottingham Ale

.

Rmutování

Ohřejeme 22 litrů vody na teplotu 75°C a nasypeme slady a ječné vločky. Po promíchání by měla být teplota 64°C. Ponecháme 1 hodinu rmutovat na teplotě 60 – 62°C, přidáme pražený ječmen a 13 litrů vroucí vody. Celkem bychom měli získat 43 litrů rmutu o teplotě 73°C a ponecháme prodlevu 30 min. Pražený ječmen se přidává cca 0,5 hodiny před koncem, aby pouze obarvil, ale současně nebylo moc pražené kávové příchutě.

Ohřejeme na 78°C a provedeme scezení.

.

Chmelovar

Použijeme hořký chmel 10% alfa hořkých kyselin, na odrůdě nezáleží (uvádí autor) a chmelovar provádíme najednou se 75 gr. chmele, po dobu 70 min.

.

Po ukončení chmelovaru bychom měli mít celkem 55 l mladiny s 12% cukernatostí

.

Kvašení provádět podle druhu kvasnic při teplotě 18 – 20°C.

.

Kvasný proces ukončujeme při hodnotě 4,5% cukru.

.

Vyzkoušejte a kdo by se chtěl pochlubit, prosím, aby odpověď odeslal na pivodoma@email.cz

.

Dej bůh štěstí pivníci

Comments are closed.

viagra