Home » Aktuality, Recepty ostatní, Recepty pivní

Amber Ale, English – Jantarové pivo

21. Listopad 2011 Bez komentáře

Voně přeloženo z receptáře – Almanach piva

 

Jantarové pivo
Je prakticky nemožné určit s jistotou barvu, při které je příliš světlé pivo jantarové, kdy se ještě může pojmenovávat světlé. Jakmile je jantarové pivo příliš načervenalé nebo tmavší, mělo by být nazýváno Red, Brown, nebo i tmavé pivo. Ti sládci, kteří nesouhlasí se hodnotou barvy ve specifikacích níže, si mohou nastavit barvu v obou směrech.

Jantarové pivo by mělo mít  dobrý sladový základ, ale bez příchutě čokolády nebo pečeného charakteru, v níže uvedeném receptu při použití sladu Mnichov I. je naprosto vyhovující. Tento slad propůjčuje požadovanou barvu bez dalších přísad.

Anglický charakter zajišťují  výběry chmele zde použité, ale použití britského chmele by bylo vhodnější.
Kvalitní kvasnice Londýnského  styluby zajistily potřebný dotek esterů a diacetyl vhodný pro tento druh piva.

.

Slady                                                Sypání v %                              Rozpis na 100 litrů                Rozpis na 19 litrů

Weyermann Palle Ale                   60                                             9,84 kg                                      1,87 kg

Weyermann Mnichov I.               20                                             3,28 kg                                       0,62 kg

Weyermann Caraamber               15                                              1,64 kg                                       0,31 kg

Weyermann Carared                    15                                               1,64 kg                                       0,31 kg

 

Chmel                                               %alfa

Baarth-Haas Goldings                 5                                                147 gramů                                  28 gramů

Barth-Haas Hallertauer Perle    6,5                                             95 gramů                                   18 gramů

Baarth-Haas Notrherm Brew.   8                                                 173 gramů                                 33 gramů

 

Kvasnice                                        London – style Ale yeast

 

Varný postup

Jednoduchá infuze

Vystírku provést do vody 68°C a ponechat za stálého míchání po dobu 45 min. Poté pomalu zvedneme teplotu na 76°C a provedeme scezování.

Chmelovar po dobu 70 min. První dávka chmele po 15 min., druhá dávka chmele po 25 min. a poslední dávka chmele se přidává při zahájeni whirloolu. Whirpool po dobu 30 min.

Primární fermentace při teplotě 16 – 21°C, cca 7 dní. Sekundární fermentace po dobu 14 dní. Poté nechat uležet nejméně jeden týden.

 

Comments are closed.

viagra