LAGER, EUROPEAN RED – Evropské červené
Literatura:
The Ultimate Almanac of WORLD BEER RECIPES
Popis pivního stylu.
Toto je velmi jednoduchý, jednostupňovu infuzí vařený ležák s načervenalou barvou s kořeněnou a květovou chmelovou hořkostí a vůní. Barevně zhruba odpovídá řadě Vídeňského ležáku. Ta končí s velmi slabou zbytkovou sladkostí. Kvasnice by mimo kvasného procesu neměly produkovat žádné jiné estery a nebo zbytky diacetylu. Toto pivo je ideální pro časný podzim a nebo pozdní jaro.
Varný postup.
Vystírku proveďte při teplotě 68°C a nechte odpočívat 3/4 hodiny, poté zvyšte teplotu na 78°C a ponechte 90 min. Chmelovar 90 min. První část chmele přidat po 30 min. a druhou část chmele přidat při whirpoolu. Kvasit spodním kvašením při 9°C jeden týden. Dalších 10 dní nechte při kvasné teplotě ležet stočené do lahví a poté snižte teplotu na 1°C po dobu 4 týdny.
Rozpis surovin na 19 litrů + rozpis v procentech
Weyermann Vienna 2,14 kg 75%
Weyermann Caramunich II. 0,43 kg 15%
Weyermann Carared 0,14 kg 5%
Weyermann Melanoidin 0,14 kg 5%
Chmel – Barth-Haas Spalter 35 gramů (4% AA)
Chmel – Barth-Hass Saphir 35 gramů (3,25% AA)
Kvasnice: German, Bavarian, nebo jiné určené pro ležáky
Franto gratuluji k skvělému počinu, jen mě napadá, jestli by nebylo lepší udávat sypání v procentech, neboť každý vaří jiný objem várky a je to celkově srozumitelnější:)
Beru to na vědomí, doplním to a u dalších receptů to tam již budu psát automaticky. Ani mně to nějak nenapadlo, protože vařím právě jen těch 20 litrů.
Motto
Homebrewing - domácí sládkové
Pivní odkazy
Podporujeme
Štítky
Statistiky