Home » Aktuality, Recepty pivní, Vybíráme

LAGER, EUROPEAN RED – Evropské červené

21. Říjen 2011 2 Komentářů

Literatura:

The Ultimate Almanac of WORLD BEER RECIPES

Popis pivního stylu.

Toto je velmi jednoduchý, jednostupňovu infuzí vařený ležák s načervenalou barvou s kořeněnou a květovou chmelovou hořkostí a vůní. Barevně zhruba odpovídá řadě Vídeňského ležáku. Ta končí s velmi slabou zbytkovou sladkostí. Kvasnice by mimo kvasného procesu neměly produkovat žádné jiné estery a nebo zbytky diacetylu. Toto pivo je ideální pro časný podzim a nebo pozdní jaro.

Varný postup.

Vystírku proveďte při teplotě 68°C a nechte odpočívat 3/4 hodiny, poté zvyšte teplotu na 78°C a ponechte 90 min. Chmelovar 90 min. První část chmele přidat po 30 min. a druhou část chmele přidat při whirpoolu.  Kvasit spodním kvašením při 9°C jeden týden. Dalších 10 dní nechte při kvasné teplotě ležet stočené do lahví a poté snižte teplotu na 1°C po dobu 4 týdny.

Rozpis surovin na 19 litrů + rozpis v procentech

Weyermann Vienna                               2,14 kg                            75%

Weyermann Caramunich II.                0,43 kg                           15%

Weyermann Carared                             0,14 kg                            5%

Weyermann Melanoidin                       0,14 kg                            5%

Chmel – Barth-Haas Spalter                 35 gramů  (4% AA)

Chmel – Barth-Hass Saphir                   35 gramů  (3,25% AA)

Kvasnice: German, Bavarian, nebo jiné určené pro ležáky

 

 

2 komentářů »

  • Vláďa komentoval:

    Franto gratuluji k skvělému počinu, jen mě napadá, jestli by nebylo lepší udávat sypání v procentech, neboť každý vaří jiný objem várky a je to celkově srozumitelnější:)

  • Framax (autor) komentoval:

    Beru to na vědomí, doplním to a u dalších receptů to tam již budu psát automaticky. Ani mně to nějak nenapadlo, protože vařím právě jen těch 20 litrů.

viagra