Home » Aktuality, Recepty pivní

Divoký Panic

1. Prosinec 2010 2 Komentářů
DIVOKÝ PANIC
25 Litrů - 11,6°
Suroviny:
Slad Světlý český 4,4kg
Carapils 0,47kg
Pražený karamelový 0.2kg ??? přesněji nevím – dar.
Chmel Sládek 30gr
Žatecký poloranný červeňák 75gr 

Začátek
20L vody na vystírku ohřát na 52°C
Sypání sladu
Přisypat šrot: celkem 5,07kg
20min držet na teplotě 52-53°C
Čerpání na 1.rmut.  9,5L
Ohřev na63°C s gradientem 1°/min 
Prodleva 15min na teplotě 63°C
Zvýšení teploty na 72°C s gradientem 1°/min
Prodleva 5min na této teplotě.
Kontrola cukernatosti a přivést k varu. Na 100°C  vařit10min
Var
Čerpání rmutu, nechat odpočinout 10min
Teplota vystírky před čerpáním rmutu: 50°C
Teplota vystírky po čerpání rmutu: 63°C
Čerpání na 2. rmut.  11L
Zahřát na teplotu na 72°C s gradientem 1°/min
Prodleva 5min (jodová zkouška) OK
Přivést k varu Na 100°C  vařit10min
Var
Teplota vystírky před vrácením:60°C
Teplota vystírky po vrácení: 75°C
Čas  pohromadě a příprava na scezování
Mezi dno a síto scezovačky dát horkou vodu (4L) 75°C
Začátek scezování, nechat ustát do vyčeření hladiny, cca 20min, pak podrazit předek
Podražení předku, cukernatost 13%
Vyslazovat vodou cca 75°C 4L + 11L = 15L 
Předek přivést pomalu k varu – chmelovar – a dolévat výstřelky 
Celkové množství sladiny je 32L o hustotě 10% !!!! moc málo- příště dát míň vody a nebo více sladu!!!!
Vaří se  první část chmele:Sládek 30gr + ŽPČ 25gr
Druhá část chmele v polovině chmelovaru ve 12:00: ŽPČ 25gr
Třetí část chmele 10min před koncem chmelovaru ve 12:50 ŽPČ 25gr
Chmelovar hotov.  Cukernatost je 11,6% Odvařeno na 26L
Nechat ustát kaly cca 20min a pak přecedit přes čistou plenu. Zchladit na zákvasnou teplotu a přidat kvasnice (cca1,2dcl). Jeden den nechat při teplotě cca18°C a pak postupně snížit na teplotu cca9°C (na termostatu nastaveno10°C)
Sbírání deky : Poprvé za cca dva dny a podruhé za cca další dva dny.
Stáčeno po sedmi dnech hodnota 3,8% (vytřepat bublinky a měřit při teplotě 20°C)
Výsledné množství díla je 25 L.
Při ležakování v sudu (pět týdnů) kontrolovat tlak a udržovat kolem 0,6 bar.

etiketa -

2 komentářů »

  • Ell komentoval:

    Ahoj Franto. Možná jen taková drobnost. Uprav, prosím tě, tu hodnotu cukru pro stáčení. Aby to nebylo matoucí. Já mam vyzkoušeno právě kolem těch 3,6 – 3,8%. Možná mám cukroměr nějak „poštelovanej“ protože každý většinou stáčí při 4 – 4,5%. A to já měl vždycky pivo přesicený. Postupně jsem se dostal až na hodnotu cca 3,6%.
    Taky můžeš umazat ty časy u chmelovaru, aby si někdo nemyslel, že může chmelit jen v poledne. :-)
    Já si totiž ty recepty píšu jako varnej list, abych na příště věděl, kde se stala případná chyba. Jako třeba zde s vodou na vyslazování, respektive v množství chmele.

  • Ell komentoval:

    Chtěl jsem napsat „… v množství sladu.“

viagra