Home » Aktuality, Recepty pivní, Vybíráme

Červený Baron

29. Říjen 2010 6 Komentářů

Ahoj pivníci.

Našel jsem na stránkách recept na pivo, které by mělo být červené. Je sice, jak je v Německu zvykem svrchně kvašené a vařené infuzně, ale myslím, že je možno jej zkusit po našem. Čili dekokcí a spodně zakvasit.

Kdyby to někdo takto vyzkoušel, ale hlavně potom také napsal, budu rád za připomínku.

Kvasný proce: svrchně kvašené
Stupňovitost: 12,2 %
Hořkost: 22 EBU
Barva piva: 30 EBC
Alkohol: 4,7 %
   
   
Suroviny: 3000 g Vídeňský slad
200 g Plzeňský slad
100 g Caramalz tmavý
650 g Melanoidní slad
3-násobná infuze:  Vystírka při:  40 °C
1 prodleva: 25 Minut při 50 °C
2 prodleva: 30 Minut při 62 °C
3 prodleva: 40 Minut při 70 °C
Odrmutování při 76 °C
Doba varu: 60 Minut
Chmelovar: 50 g Aromatický chmel (5,5 %) ve 3 dávkách:
30 g na začátku, 10 g uprostřed varu, 10 g před koncem

6 komentářů »

  • Vláďa komentoval:

    Myslím, že to bude dobrota, vařil jsem něco hodně podobného a byla to pecka. Osobně bych ale doporučil dodržet infuzi a svrchní kvašení. Pokud z receptu použijeme jen sypání, pak je to vlastně spíš náš starý recept s úpravou barvy než pivo zde uvedené. Taky si myslím, že Němci dobře vědí proč některá piva vaří infůzně a kvasí svrchně.

  • Framax (autor) komentoval:

    Ahoj Vláďo.
    Dík za informaci, ale nemohl bys popsat stručně a přispět, co jsi vařil ? No a chuť ?
    Máš určitě pravdu, že všechno chce své a tedy i ta infuze a svrchní kvašení. To jsi mně dostal, já myslel, že to vyzkouším ještě letos, ale už na to nemám teploty a v ledničce topit nebudu – HI HI HI

  • Vláďa komentoval:

    Ahoj, recept je tady, vařím 30 litrové várky, vyšla mi z toho neuvěřitelně chutěmi a vůněmi nadupaná 13%ka. Jen je třeba počkat ty tři měsíce a nezvířit kvasnice. Pivo je hořké, ovocné, bohaté, chutná i zapřisáhlým ležákomilcům. Chmel Perle lze nahradit Premiantem nebo lépe Challengerem.

    ČERVENÉ PIVO

    • Očekávaná stupňovitost: 13%
    • Kvašení: svrchní
    • Množství: 30 litrů piva
    • 21 litrů vody na vystírku
    • 25 litrů na vyslazení

    Ingredience:
    • 4400 g plzeňský slad
    • 750 g mnichovský slad
    • 1050 g melanoidní slad
    • 100 g kyselý slad
    • Kvasnice: Premium gold
    • Chmel: 30 g Perle (8% alfa), 70 g žatecký poloranný červeňák

    Rmutování:
    • 35°C vystírka
    • 55°C po 20 min
    • 64°C po 40 min
    • 72°C po 20 min
    • 78°C po 20 min

    Chmelovar: Celkem 90 minut,
    • 30 g Perle na počátku, 40 g ŽPČ uprostřed a 30 g ŽPČ před koncem

    Tak dej Bůh štěstí!

  • Framax (autor) komentoval:

    Díky za velmi rychlou odpověď.

    Jestli můžeš, tak napiš jak jsi to pojmenoval a já bych to uveřejnil pod recepty.

  • Vláďa komentoval:

    Pivo má název ŠAKAL 13% (Blahovar Plzeň)

  • Vláďa komentoval:

    Tak jsem konečně uvařil červeného barona, chmelil jsem americkým Chinookem (Red Ale je víceméně americký styl), 3 měsíce zrál a v pátek byl vypit. Jak jsem předpokládal, výsledek byl lahodný sladový Ale s plnou chutí a vůní. Červený tedy není, spíše tmavo jantarový, kdo by chtěl červenější odstín, nechť místo vídeňského sladu použije plzeňský. Dej Bůh štěstí:-)

viagra