Home » Archiv

Archiv pro Srpen 2012

Recepty pivní »

[29. Srpen 2012 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Vaření piva ze sladových výtažků – uveřejněno na www.pivoteka.cz

Domácí výroba Českého světlého ležáku ze sladového výtažku
Jednou z alternativ výroby piva v domácích podmínkách, je vaření ze sladového výtažku. Tekutý sladový výtažek vzniká vařením sladu a vody s následným zahuštěním v odparce.
Vaření probíhá v podstatě stejně jako vaření piva ze sladu s tím, že začínáme ve fázi hotové sladiny, to znamená, že začínáme chmelovarem.
Chmelovar:
Chmelovar znamená vaření sladiny s chmelem hlávkovým, granulovaným nebo s chmelovým extraktem a na jeho konci dostaneme základ pro výrobu piva – mladinu. Vaříme 60-90 minut, podle toho, …

Recepty pivní »

[29. Srpen 2012 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Návod na vaření piva Světlý ležák – uveřejněno na www.pivoteka.cz.

Recept pro výrobu piva
Suroviny potřebné pro výrobu světlého ležáku plzeňského typu v množství 50 l:
Voda na první nálev (l) 35 l
Slad plzeňský (kg) 10 kg
Voda pro vyslazování (l) 35 l
Granulovaný chmel (g) 175 g
Lisované spodní kvasnice (g)125-135 g
Technologické zařízení:
Mlýnek či šrotovník na slad
Varní hrnec o objemu cca o 1/3 větším než hodláme uvařit mladiny
Nádobu na horkou vodu – 80 °C
Pádlo na míchání
Teploměr 0 – 100 °C
Čistou lněnou plachetku na scezení sladiny
Kvasnou nádobu o objemu o 20 % vyšším než je …

Aktuality, Recepty pivní »

[28. Srpen 2012 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Název piva:         Brown Ale
Druh:                   Northen England
Způsob vaření:    jednoduchá infuze
Typ kvašení:       svrchní
Barva:                   40,6  EBC
Hořkost:               24           IBU
Alkohol:                5,1          %
Autor receptu:     —
Tradiční Severo-Anglický černý Ale.
Slady:
- Weyremann Pale Ale         85%                       2,71 kg
- Caramunich III.                  5%                         0,16 kg
- Caraamber                           4%                         0,13 kg
- Caramunich II.                   4%                         0,13 kg
- Caraaroma II.                     2%                         0,06 kg
Varná voda:
Vystírka                               —
Vyslazovací                        —
Chmel:  Barth-Haas Fuggles           4,3%  alfa              na 19 litrů piva 37 gramů
Kvasnice:
- London – style ale yeast
Množství piva:
- 19 litrů
Infuze:
- Vystírat do vody 66 – 68°C a 45 min. promíchávat
- Pomalý ohřev na 76°C        – prodleva a následné scezení
- Chmelovar …

Aktuality, Vybíráme »

[12. Srpen 2012 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Ahojte pivníci.
Dnes bylo krásné ráno a tak co s ním.
Hned ráno jsem nachystal mlýnek na šrot k tomu nějaké ty slady a jal se připravovat várku. Rovnou říkám, že nevím co z toho vyjde. Vzal jem prostě Plzeňský slad, Mnichovský I. a k tomu na dochucení trošku karamelového. Recept stvořený jen podle okamžité nálady a nápadu a proto náladový.
Prostě a jednoduše jsem v 6,10 ráno zapínal počítač a začal ohřev vody na vystírku. Protože rodina ještě spala, musel jsem se chovat značně obezřetně a signalizační zvonek, který mi vždy spolehlivě …

viagra