Home » Archiv

Archiv pro Leden 2012

Aktuality, Vybíráme »

[23. Leden 2012 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Pivaři se mohou těšit na speciál z Kynšperka
Kynšperk nad Ohří - Kynšperský pivovar zásoboval po roce 1945 většinu hostinců v okrese Sokolov. Jeho činnost skončila v roce 1955 a z objektu se staly sklady řemeslnických potřeb. Nyní, po dlouhých letech, se tu znovu nastartuje tradice kynšperského pivovarnictví
 

 

   

První návštěvníci by letos v květnu mohli ochutnat nové kynšperské pivo. To je přání podnikatele Denise Sabitova, který společně se Sergejem Černičkinem buduje v Kynšperku nad Ohří pivovar. Původně chtěli pěnivý mok čepovat již od loňského léta, ale plány jim zhatily stavební komplikace. Hodně starostí měli …

Aktuality, Vybíráme »

[23. Leden 2012 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Pivovarství a refraktometr – novinky u „Trpaslíka“
  

     Již delší dobu jsem prohlížel literaturu týkající se piva a samozřejmě také nějakou tu techniku, která nám může při vaření pomáhat. Vydržel jsem poměrně dlouho odolávat, ale v prvním lednovém týdnu jsem svůj boj prohrál a objednal konečně knihu „Pivovarství a také refraktometr“. V pátek obojí přišlo (dohromady dost přes 2000,- Kč) a tak jsem ihned celý natěšený otevřel oba dva balíky. Vše došlo perfektně zabaleno a v naprostém pořádku.
Tak mám doma již obojí a samozřejmě jsem se vrhnul hned na odzkoušení refraktometru. Protože mám k dispozici …

Aktuality »

[17. Leden 2012 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Hrochův ležák – pivo vařené v paneláku

Pivo je tradiční český nápoj, v jehož konzumaci nemáme ve světě konkurenci. V obchodech i hospodách je velké množství různých značek na výběr. Najdou se však lidé, které nabídka neuspokojuje, a proto si pivo vaří doma.

Za vším je špatná kvalita piva v místních hospodách
Ihned po otevření dveří do bytu se mi pod nos dostane sladká vůně ječného sladu. Vaření piva před chvílí začalo. „Uvařit jednu várku trvá přibližně deset hodin. Běžně začínám tak v pět ráno, abych potom ještě něco z toho dne měl. …

Aktuality, Recepty pivní »

[16. Leden 2012 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Rubínový speciál 14°
Autor: Pavel  Richtr 
10l vody
Slad plzeňský        1,97kg
Slad Caraaroma    18dkg
Slad carapilis        10dkg
Žatecký červeňák  5dkg
Cca 50ml kvasinek
EBC 67,4

Vystírka voda 35-38°C pokojová teplota vody  10min
zahřát pomalu na 52°C po dosažení teploty vypnout a nechat 10min
odebrat 2/3 a dát stranou
1/3 vyhřát pomalu na teplotu 62°C 20min počkat a pak vyhřát pomalu na 73°C cca 0,5°C/min  po dosažení teploty vypnout a nechat 15min
1/3 vyhřát na teplotu 100°C a vařit 20minut
přidat vařící 1/3 do zbylých 2/3 nechat odstát 20minut kontrola teploty cca 62°C jestli ne přihřát
vyhřát na 73°C  15min počkat vyhřát na 76-78°C
scedit a prolít …

Aktuality, Recepty pivní, Vybíráme »

[13. Leden 2012 | 2 komentářů | ]

Ahoj pivníci.
Uveřejňuji zde naprosto jednoduchý recept na světlý ležák, protože jsem dostal několik dotazů na jednoduchý a odzkoušený recept. Tímto snad vyhovím tomuto přání, protože toto je můj základní recept používaný již několik roků k mé úplné spokojenisti.
Publikuji zde základní recept pro množství 20 – 25 litrů podle stupňovitosti. Uvedené množství sladu dává spolehlivě 23 litrů piva při 12,2°. Samozřejmě měřeno při 20°C.
Suroviny:
- Plzeňský slad ze Záhlinic 4,8 kg
- Bavorský slad 0,2 kg
- chmel – používám dva druhy :
Žatecký a Sládek v mnoství celkem 90 gr. Klasické chmelení na třikrát.
-  …

Aktuality, Vybíráme »

[11. Leden 2012 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Ahoj pivníci.
Obdržel jsem souhlas s uvedením tohoto článku, který informuje o novém software na domácí vaření piva. Autor přislíbil, že mi rovněž k otestování zapůjčí jednu verzi programu, aby program mohl být uveden v konečné finální verzi pro běžné použití mezi domácími vařiči.
Zde je uveden základní popis programu tak, jak je uveden na webu autora současně zde vidíte i první stránku z tohoto programu.

BrewControl4Kreuzer © ver. 1.0
Je počítačový program určený pre riadenie varenia piva. Vstupom je tzv. Plán varenia - čo je súbor s údajmi  podľa receptu piva, ako aj riadiace …

Aktuality, Vybíráme »

[10. Leden 2012 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Ahoj pivníci.
Konečně jsem trochu více zprovoznil  níže uvedené stránky.
http://www.pivo-svatava.webnode.cz/
Uvedené stránky budou mít prozatím obdobný rozsah, jako tyto, které právě čtete, ale chtěl bych jinak upravit rubriku receptů na vaření piva (postupně i další).
Zatím jsem do této rubriky uveřejnil jen několik stránek s recepty, ale postupně jich tam bude více. Máte li  připomínky, jak tuto rubriku lépe upravit, klikněte prosím na kontakt napravo nahoře a napište svůj postřech a nebo nápad. Bude li to jen trochu možné, upravím tento seznam podle Vašich námětů. Současně prosím ty, kteří vaří ze surovin a …

Aktuality »

[8. Leden 2012 | Komentáře nejsou povoleny | ]

 
Víno má podle většiny studií pozitivní vliv na délku lidského života. Vědci však přišli s výzkumem, který ukazuje, že i pivo a jiný alkohol může prodlužovat život. Odborníci zveřejnili závěry své studie v časopise The Journal of Studies on Alcohol and Drugs. Víno podle vědců vychází z předchozích výzkumů lépe jen proto, že je přirozenou volbou lidí všeobecně vedoucích zdravější život.

Vědci studovali 802 mužů a žen ve věku 55 až 65 let. Z nich 281 bylo v kategorii slabých konzumentů vína, kteří méně než třetinu vypitého alkoholu přijali v podobě …

Aktuality, Recepty pivní, Vybíráme »

[1. Leden 2012 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Bavorské tmavé
Název jsem si nevymyslel, jen přepisuji recept z článku v – Pivo, Bier, Ale číslo 11.
Článek uvedla Sabine Weyermann.
Toto jméno je všem samozřejmě dostatečně známé, protože tato sladovna je jedna z největších v Evropě (možná i největší).
Na „Bavorské tmavé“ je následující předpis.
Weyermann – mnichovský I.           – 55%
Weyermann – mnichovský II.          – 30%
Weyermann Caramuench II.           – 10%
Weyermann Carapils                        – 5%
Tradiční tmavé pivo se vařilo dříve třírmutovou metodou, ale díky kvalitnějším sladům v dnešní době se vaří již jen metodou infuzní.
Pro bavorské tmavé se používají kvasnice spodního kvašení. Důvodem je, aby …

viagra