Home » Archiv

Archiv pro Říjen 2011

Aktuality, Recepty pivní, Vybíráme »

[29. Říjen 2011 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Trapistické pivo je vařeno jednostupňovou infuzí, což je pro nás dost nezvyklý pojem.
Vystírat do vody 67°C a ponechat po dobu 90 minut odpočinout. Následuje míchání při dané teplotě po dobu 90 min.
Chmelovar 120 minut celkově. Celkem tři dávky chmele – 15 min po začátku, po 100 min. a 10 min. před koncem.  5 minut před koncem přidejte cukr a následuje whirpool – míchání po dobu 30 min.
Následuje scezování a vyslazování. Hlavní kvašení cca 5 dnů při teplotě 15 – 21°C v závislosti na typu kvasinek. Dokvašování 3 – 5 dnů …

Aktuality »

[27. Říjen 2011 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Ahoj pivníci.
Začínám postupně uvádět recepty přeložené z Almanachu a ještě upřesním několik informací.
Na základě doporučení jednoho kolegy, budu uvádět vždy hodnoty sypání v procentech, aby si každý mohl jednoduše spočítat množství pro svou várku a současně budu uvádět vždy množství na 19 litrů, což je moje várka. Těchto receptů je celkem 100 a tak samozřejmě toto bude běh na dlouhou trať, protože překlad provádím jen pomocí překldače na Google a potom to upravuji do češtiny.
A poslední informace na toto téma zní. Recepty budu překládat podle abecedy a tak to bude možná dlouho …

Aktuality »

[21. Říjen 2011 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Ahoj pivníci.
Protože nemají všichni možnost získat Almanach pivních stylů a receptů, budu zde postupně překládat jednotlivé recepty tak jak jsou uvedeny v této literatuře.
Pro ty, kdo jej mají a znají anglicky, budu rád, když mne na můj E-mail opraví, protože překlad receptů provádím jen pomocí translátoru a některé termíny to prostě neumí.
Jako první recept zde uvádím popis červeného ležáku, tak snad se zavděčím. Příště to bude několik receptů na styl „Pilsner“. Tyto recepty jsou zde uvedeny celkem tři a celkově je v almanachu uvedeno 100 receptů, tak se snad máte …

Aktuality, Recepty pivní, Vybíráme »

[21. Říjen 2011 | 2 komentářů | ]

Literatura:
The Ultimate Almanac of WORLD BEER RECIPES
Popis pivního stylu.
Toto je velmi jednoduchý, jednostupňovu infuzí vařený ležák s načervenalou barvou s kořeněnou a květovou chmelovou hořkostí a vůní. Barevně zhruba odpovídá řadě Vídeňského ležáku. Ta končí s velmi slabou zbytkovou sladkostí. Kvasnice by mimo kvasného procesu neměly produkovat žádné jiné estery a nebo zbytky diacetylu. Toto pivo je ideální pro časný podzim a nebo pozdní jaro.
Varný postup.
Vystírku proveďte při teplotě 68°C a nechte odpočívat 3/4 hodiny, poté zvyšte teplotu na 78°C a ponechte 90 min. Chmelovar 90 min. První část chmele …

Aktuality, Vybíráme »

[19. Říjen 2011 | 1 komentář | ]

Ahoj pivníci.
 
Docela rád bych si uvařil „červené“ pivo. Je mi tak trošku známo, že cest je několik.
Jedna z variant je použití potravinářské barvy, ale touto cestou samozřejmě jít nechci. To si raději dám zajít chuť. Hodně pivovarů a pivovárků používá koncentráty pro různé příchutě a barvy, ale umělé záležitosti mně nebaví.
Z toho vyplývá použití přírodních barviv a zde jsem našel v literatuře pouze dvě cesty.
- použití melanoidního sladu – ten nemám k dispozici a ani jej nechci kupovat. Už takto mám doma různých sladů několik druhů
- použití přírodních barviv – někdo …

Aktuality »

[11. Říjen 2011 | 3 komentářů | ]

Ahoj pivníci.
Již dlouho jsem se neozval na těchto stránkách a to pouze z jediného důvodu. Po třech letech, jsme s manželkou vyrazili na dovolenou a to směr Turecko – Alanya.
Již z popisu rekreační destinace jednoznačně vyplývá, že se jedná o tzv. „lehátkovou“ dovolenou. Pojem lehátková je snad každému jasný, to se po snídaní, obědě, atd. člověk zvedne a jde si lehnout na lehátko na pláž. Odtud tedy pojem lehátková dovolená.
Protože jsem byl již v Turecku celkem 3x, nebyl jsem nikterak překvapen kvalitou dostupného pití, potažmo piva. Přece jen se jedná …

viagra