Home » Archiv

Archiv pro Květen 2010

Aktuality »

[15. Květen 2010 | 4 komentářů | ]

Ahoj všem pivníkům.
Dnes mi přišel krátký příspěvek od hobby mikropivovaru Francek.
Hned jsem nakouknul a musím konstatovat moc a moc pěkné. Sám sice nevařím do sudů (zatím), ale všechna ty technická vylepšeníčka jsou moc a moc krásná.
A je jich tam už několik. Možná, že někomu se nebudou hned hodit, ale  již jsou jednou uvedena a to znamená, že je lze kdykoliv využít. Možná, že se zdají, jako zbytečná, ale ….
.
Sám vařím pivo již mnoho roků, ale do plechových soudků 5 l jsem plnil poprvé. Jeden z kolegů mi radil, musíš sledovat …

Aktuality »

[12. Květen 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Ahoj pivníci. Při čtení tohoto příspěvku se budete možná smát, ale dostal jsem dnes dotaz na následující téma.
- Jak rychle roste chmel – kolik centimetrů za jeden den.
Uvedený dotaz jsem obdržel od jednoho čtenáře těchto stránek a protože o tomhle opravdu nic nevím, nikdy mně to nenapadlo měřit  i když pěstuji chmel cca 10 roků – tedy přesněji 4 sazenice ve třech odrůdách.
Kdo ví odpověď na tuto otázku, budu rád, když kolegovi odpoví v diskuzi. Možná, že by to zajímalo více čtenářů.
Předem díky za odpověď.

Recepty pivní »

[5. Květen 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Wiener Alt Bier – Vídeňské staré pivo
>
> Celkové množství piva 20 l
> Základní sladina 12,2%
> Hořkost: 30 EBU
> Barva: 30 EBC
> Procento alkohlu: 5,4%
 
> Seznam ingrediencí pro výrobu piva
 
> Mnichovský slad 2150 gramů
> Vídeňský slad 1650 gramů
> Caramaltz světlý(Plzeňský 200 gramů
> Barevný slad 30 gramů
> Bílý cukr: 320 gramů
 
   > chmel  50 gramů 7,5% alfa kyselin
   > 14 litrů vody na vystírku
   > 16 litrů vody pro dolití 
   
   > Svrchní kvašení
   
   > Pivo je vyrobeno, jako pivo svrchní dvoustupňovým infuzním rmutováním.
   > Vystírka při 40°C
   > Pomalu ohřejeme na 50°C a zařadíme prodlevu 30 min.
   > Pomalu ohřejeme na …

Recepty pivní »

[5. Květen 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Recept Homebrewing – autor: Dalibor Hanzel
> Vartáš  – Weihnachtsweizenbitter – 12,7 EPM
> Recept je asi na 40 L vyrážanej mladiny
> Infúzne
> Suroviny:
> slad pšeničný – 5,5kg 
> slad svetlý, plzeňský – 3,5kg
> granulovaný chmeľ (alfa 5,5%) – 170g
> vystieracia voda – 30L
 
> Postup:
> vystierka – 42°C následne pauza 10 min
> záparka – 53°C následne pauza 15 min
> 62°C – 45 min
> 73°C – 30 min
> zahriať na 80°C
> prevedieme celý objem na scedzovačku a pauza min. 20 min
> vysladzovanie vodou 75°C až po dosiahnutie požadovaného EPM zníženého o cca 1° (odpar …

Recepty pivní »

[5. Květen 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Recept Homebrewing – autor: Dalibor Hanzel
Vartáš  – St. Patrick (Feinrauchbitter) – 12,5 EPM
Recept je asi na 40 L vyrážanej mladiny
Dekokčne 2 – rmutovo
Suroviny:
slad svetlý, plzeňský – 6kg
slad nadymovaný -  2kg
granulovaný chmeľ (alfa 5,5%) – 100g
granulovaný chmeľ (alfa 7%) – 80g
vystieracia voda – 30L
Postup:
vystierka – 40°C následne pauza 15 min
záparka – 53°C následne pauza 10 min
1. rmut cca 1/3  celkov. objemu
62°C – 15 min
73°C – 20 min
100°C – 10 min
 
2. rmut – 1 objemu
73°C – 15 min
100°C – 10 min
potom celé dielo ohriať  na 75°C  a pauza 20-25 min
prevedieme celý objem …

Recepty pivní »

[5. Květen 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]

              Recept Homebrewing – autor: Dalibor Hanzel
               Vartáš  – Herbstbräu – 11,3 EPM
              
               Recept je asi na 40 L vyrážanej mladiny
               Dekokčne 1 – rmutovo
               
               Suroviny:
               
               slad svetlý, plzeňský – 5kg
               slad mníchovský – 1,5kg
               slad viedenský – 1,5kg
              granulovaný chmeľ (alfa 5,5%) – 125g
              vystieracia voda – 30L
              
               Postup: 
               vystierka – 40°C následne pauza 15 min
               záparka – 53°C následne pauza 15 min
               
               1. rmut cca 1/2  celkov. objemu
               62°C – 20 min
               73°C – 25 min
               100°C – 10 min
               
               potom celé dielo ohriať  na 75°C  a pauza 25 …

Aktuality, Recepty pivní »

[5. Květen 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Vánoční pivo svrchně kvašené pivo
              
               Celkové množství piva 20 l
               Základní sladina: 12,5%
               Hořkost:  EBU – 24
               Barva:  EBC – 50
               Procento alkoholu: 5,1%
              
               Seznam ingrediencí pro výrobu piva
              
               Množství a druhy sladu:
              
               Mnichovský slad – 4000 gramů
               Barvící slad – 20 gramů
               Med – 500 gramů
               tyčinka skořice
               3 hřebíčky
              
               Množství chmele: chmel  25 gramů Premiant, 15 gramů Žatecký poloranný červeňák
              
               Voda na vystírku
               voda pro dolití do celkového množství sladiny cca 24 litrů, z toho tak asi 2 litry na odpaření při chmelovaru
              
               Druh kvašení: svrchní
               Kvasnice – …

Aktuality, Recepty pivní »

[3. Květen 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Pšeniční pivo z Goslaru, jedná se zde o překlad starší literatury. Jedná se celkem o běžný recept na pšeničné pivo, hlavní rozdíl je snad jen v tom, že první dávka chmee se zde přidává již do vystírky a tedy se celou dobu vaří spolu se šrotem.
(autor: Andreas Wagenführer, Goslar)
 Kvasnice : svrchní
 Stupňovistost: 12,6 %
 Chmelová – hořkost: 32 EBU
 Pivo – barva: 8 EBC
 Alkohol: 4,9  %
 Stáčet při: 3,5 %
 Sypání:
500 g plzeňského sladu
4500 g pšeničného světlého sladu
200 g kyselého sladu
Vařeno trojnásobnou infuzí:
Vystírka:  51 °C 
1 prodleva 20 minut na 51 °C
2 prodleva 30 minut na …

viagra