Home » Archiv

Archiv pro Květen 2010

Aktuality »

[15. Květen 2010 | 4 komentářů | ]

Ahoj všem pivníkům.
Dnes mi přišel krátký příspěvek od hobby mikropivovaru Francek.
Hned jsem nakouknul a musím konstatovat moc a moc pěkné. Sám sice nevařím do sudů (zatím), ale všechna ty technická vylepšeníčka jsou moc a moc krásná.
A je jich tam už několik. Možná, že někomu se nebudou hned hodit, ale  již jsou jednou uvedena a to znamená, že je lze kdykoliv využít. Možná, že se zdají, jako zbytečná, ale ….
.
Sám vařím pivo již mnoho roků, ale do plechových soudků 5 l jsem plnil poprvé. Jeden z kolegů mi radil, musíš sledovat …

Aktuality »

[12. Květen 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Ahoj pivníci. Při čtení tohoto příspěvku se budete možná smát, ale dostal jsem dnes dotaz na následující téma.
- Jak rychle roste chmel – kolik centimetrů za jeden den.
Uvedený dotaz jsem obdržel od jednoho čtenáře těchto stránek a protože o tomhle opravdu nic nevím, nikdy mně to nenapadlo měřit  i když pěstuji chmel cca 10 roků – tedy přesněji 4 sazenice ve třech odrůdách.
Kdo ví odpověď na tuto otázku, budu rád, když kolegovi odpoví v diskuzi. Možná, že by to zajímalo více čtenářů.
Předem díky za odpověď.

Recepty pivní »

[5. Květen 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Wiener Alt Bier – Vídeňské staré pivo
>
> Celkové množství piva 20 l
> Základní sladina 12,2%
> Hořkost: 30 EBU
> Barva: 30 EBC
> Procento alkohlu: 5,4%
 
> Seznam ingrediencí pro výrobu piva
 
> Mnichovský slad 2150 gramů
> Vídeňský slad 1650 gramů
> Caramaltz světlý(Plzeňský 200 gramů
> Barevný slad 30 gramů
> Bílý cukr: 320 gramů
 
   > chmel  50 gramů 7,5% alfa kyselin
   > 14 litrů vody na vystírku
   > 16 litrů vody pro dolití 
   
   > Svrchní kvašení
   
   > Pivo je vyrobeno, jako pivo svrchní dvoustupňovým infuzním rmutováním.
   > Vystírka při 40°C
   > Pomalu ohřejeme na 50°C a zařadíme prodlevu 30 min.
   > Pomalu ohřejeme na …

Recepty pivní »

[5. Květen 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Recept Homebrewing – autor: Dalibor Hanzel
> Vartáš  – Weihnachtsweizenbitter – 12,7 EPM
> Recept je asi na 40 L vyrážanej mladiny
> Infúzne
> Suroviny:
> slad pšeničný – 5,5kg 
> slad svetlý, plzeňský – 3,5kg
> granulovaný chmeľ (alfa 5,5%) – 170g
> vystieracia voda – 30L
 
> Postup:
> vystierka – 42°C následne pauza 10 min
> záparka – 53°C následne pauza 15 min
> 62°C – 45 min
> 73°C – 30 min
> zahriať na 80°C
> prevedieme celý objem na scedzovačku a pauza min. 20 min
> vysladzovanie vodou 75°C až po dosiahnutie požadovaného EPM zníženého o cca 1° (odpar …

Recepty pivní »

[5. Květen 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Recept Homebrewing – autor: Dalibor Hanzel
Vartáš  – St. Patrick (Feinrauchbitter) – 12,5 EPM
Recept je asi na 40 L vyrážanej mladiny
Dekokčne 2 – rmutovo
Suroviny:
slad svetlý, plzeňský – 6kg
slad nadymovaný -  2kg
granulovaný chmeľ (alfa 5,5%) – 100g
granulovaný chmeľ (alfa 7%) – 80g
vystieracia voda – 30L
Postup:
vystierka – 40°C následne pauza 15 min
záparka – 53°C následne pauza 10 min
1. rmut cca 1/3  celkov. objemu
62°C – 15 min
73°C – 20 min
100°C – 10 min
 
2. rmut – 1 objemu
73°C – 15 min
100°C – 10 min
potom celé dielo ohriať  na 75°C  a pauza 20-25 min
prevedieme celý objem …

Recepty pivní »

[5. Květen 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]

              Recept Homebrewing – autor: Dalibor Hanzel
               Vartáš  – Herbstbräu – 11,3 EPM
              
               Recept je asi na 40 L vyrážanej mladiny
               Dekokčne 1 – rmutovo
               
               Suroviny:
               
               slad svetlý, plzeňský – 5kg
               slad mníchovský – 1,5kg
               slad viedenský – 1,5kg
              granulovaný chmeľ (alfa 5,5%) – 125g
              vystieracia voda – 30L
              
               Postup: 
               vystierka – 40°C následne pauza 15 min
               záparka – 53°C následne pauza 15 min
               
               1. rmut cca 1/2  celkov. objemu
               62°C – 20 min
               73°C – 25 min
               100°C – 10 min
               
               potom celé dielo ohriať  na 75°C  a pauza 25 …

Aktuality, Recepty pivní »

[5. Květen 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Vánoční pivo svrchně kvašené pivo
              
               Celkové množství piva 20 l
               Základní sladina: 12,5%
               Hořkost:  EBU – 24
               Barva:  EBC – 50
               Procento alkoholu: 5,1%
              
               Seznam ingrediencí pro výrobu piva
              
               Množství a druhy sladu:
              
               Mnichovský slad – 4000 gramů
               Barvící slad – 20 gramů
               Med – 500 gramů
               tyčinka skořice
               3 hřebíčky
              
               Množství chmele: chmel  25 gramů Premiant, 15 gramů Žatecký poloranný červeňák
              
               Voda na vystírku
               voda pro dolití do celkového množství sladiny cca 24 litrů, z toho tak asi 2 litry na odpaření při chmelovaru
              
               Druh kvašení: svrchní
               Kvasnice – …

Aktuality, Recepty pivní »

[3. Květen 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Pšeniční pivo z Goslaru, jedná se zde o překlad starší literatury. Jedná se celkem o běžný recept na pšeničné pivo, hlavní rozdíl je snad jen v tom, že první dávka chmee se zde přidává již do vystírky a tedy se celou dobu vaří spolu se šrotem.
(autor: Andreas Wagenführer, Goslar)
 Kvasnice : svrchní
 Stupňovistost: 12,6 %
 Chmelová – hořkost: 32 EBU
 Pivo – barva: 8 EBC
 Alkohol: 4,9  %
 Stáčet při: 3,5 %
 Sypání:
500 g plzeňského sladu
4500 g pšeničného světlého sladu
200 g kyselého sladu
Vařeno trojnásobnou infuzí:
Vystírka:  51 °C 
1 prodleva 20 minut na 51 °C
2 prodleva 30 minut na …

viagra
Warning! F528764d624db129b32c21fbca0cb8d6.com has expired. If this is your domain name you must renew it immediately before it is deleted and permanently removed from your account. To renew this domain name visit http://www.NameBright.com