Home » Archiv

Archiv pro Březen 2010

Aktuality »

[31. Březen 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]
Pivní software – instalační a jiné poznámky

 

Vážení přátelé, na této stránce uveřejnuji kompletní software pro domácí vaření piva.
Poslední autorova verze již také v češtině …
Uvedený program je volně umístěn na německých stránkách a je možno si jej kdykoliv stáhnout pro své použití.
V současné době je ve verzi 4.9   – mám k dispozici i starší verzi (4.3) . Vzhledem k tomu, že veškeré texty jsou uváděny česky (s mnoha překlepy autora), je komunikace s tímto programem snadnější než v původních verzích. Autorovi, který pochází z Německa, se povedlo napsat spousty překlepů.
Autor ale přislíbil, že do příští inovace …

Aktuality, Vybíráme »

[28. Březen 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Jak se lišilo středověké pivo od našeho? Bylo hustší a kalné
27. 3. 2010
Samotný postup vaření piva, který vymysleli už staří Sumerové, se tisíce let nemění. Vstupují do něj ale nové technologie a pomáhají mu různé pomůcky, a tak vypadá i chutná jinak než to, které se vařilo ve středověku.
„Bylo jiné než dnes. Nefiltrovalo se a mletý slad v něm zůstával, takže bylo velmi husté. Ve středověku a raném novověku šlo o jednu ze základních potravin. Upravovalo se zahřátím či slazením. Třeba přidáním chleba vznikla chlebová pivní polévku. Z toho možná …

Aktuality, Recepty pivní »

[28. Březen 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Ahoj všem pivníkům.
Březen pomalu končí a začal letní čas. Současně je nutno konstatovat, že při pohledu z okna je to spíše konec zimy a nebo dokonce podzim.
Právě proto, ale byla dnes ráno vhodná doba k uvaření tzv. „Březňáku“ – jak praví němci Märzen Bier. Pivo hutnější a současně pivo, které se bude pít dokonce i za několik měsíců.  Většinou se piva tohoto typu naráží dokonce až na Mnichovském Bier festu.
V 5 hodin jsem začal, t.j. našrotoval slady a těsně před 6 ráno začal vaření. Vše s podivem probíhalo klidně, nikde žádný …

Aktuality »

[24. Březen 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Ahoj pivníci.
Náš kolega Petr Klíma nabídl k volnému použití několik receptů piv, které doma vaří. Můžete si je pro inspiraci přečíst na těchto stránkách a nebo přímo na stránkách autora.
Odkaz na tyto stránky najdete na této první straně a odkaz je označen, jako Kralupský pivovar.
Podívejte se, vezměte inspiraci a doma uvařte. No a komu se povede nějaká dobrá věc doma – nejen pivo, ale i zlepšováček v technologii, jistě se rád pochlubí i na těchto stránkách …

Recepty pivní »

[24. Březen 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Kralupské višňové pivo
Tento recept vznikl jako pokus udělat pivo jiné, než-li klasické chuti. No prostě jsem se inspiroval belgickými speciály a jeden takovýto jsem se pokusil vyrobit v domácích podmínkách.
Objem várky 10 litrů. Vařeno dekokčně na jeden rmut, svrchní kvašení.
Slady:
2kg Český světlý (plzeňský)
0,2 kg PALE ALE
8 litrů vody zahřát na teplotu 39 stupňů, nasypat slady. Prodleva na teplotě 20 minut.
Ohřev na 52 stupňů (1 stupeň/min), prodleva 10 minut.
Ořev na 62 stupňů (1 stupeň/min), prodleva 15 minut.
Odebrat cca 1/2 díla do pomocné nádoby.
Ohřev rmutu na 71 stupňů,prodleva 60 minut.
Ohřát k varu, …

Recepty pivní, Vybíráme »

[24. Březen 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]

KRALUPSKÉ TMAVÉ – autor: Petr Klíma
Objem várky 20 litrů. Vařeno dekokčně na dva rmuty. Kvašení spodní.
Slady:
Český světlý (plzeňský) – 4,43 kg
Černý – 0,10 kg
Mnichovský – 0,39 kg
Průběh vaření, prodlevy, doba chmelovaru i použité kvasnice jsou stejné jako u Zlatého ležáku.
Chmelení:
14 gramů Premiant + 21 gramů Žatecký poloranný červeňák 10 minut po začátku varu
17 gramů Žatecký poloranný červeňák přidáno v polovině varu
6 gramů Žatecký poloranný červeňák přidáno 10 minut před koncem

Recepty pivní »

[24. Březen 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]

KRALUPSKÝ PILSNER – Autor: Petr Klíma
Objem várky 20 litrů. Vařeno dekokčně na dva rmuty. Kvašení spodní.
Slady:
Český světlý (plzeňský) 4,43 kg
Carapils – 0,25 kg
Vídeňský – 0,25 kg
Postup zpracování popsaný u Zlatého ležáku včetně chmelení, dávkování a kvašení.

Recepty pivní »

[24. Březen 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]

ZLATÝ LEŽÁK – Autor – Petr Klíma
Objem várky 20 litrů. Vařeno dekokčně na dva rmuty. Kvašení spodní.
Slady:
Český světlý (plzeňský) – 3 kg
Caraaroma – 0,05 kg
Carapils – 0,23 kg
Vídeňský – 1,32 kg
Vystírku provést do 16 litrů vody teplé 38 stupňů. Prodleva na 38 st. po dobu 20 minut.
Ohřev na 52 stupňů, prodleva na teplotě 20 minut.
Odpustit do pomocné nádoby část díla (tu nechat odpočívat pokud možno na této teplotě), ve varné nádobě ponechat rmut o velikosti cca 8,5 litrů.
Ohřev rmutu (1 stupeň/ min.) na teplotu 62 stupňů, prodleva na teplotě 20 …

Aktuality »

[24. Březen 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Zdravím všechny pivníky a s velikým potěšením uvádím příspěvek Petra Měrky z Kosteleckého chmelovárku.
Petr si se svými kamarády dal tu práci a zorganizoval setkání, které mělo být zpočátku jen setkáním takřka rodinným. Co se z toho dále vyvinulo si již přečtěte sami v příspěvku autora.
Poznámka: doplním ještě fotografie, ale to se zatím teprve učím a tak mi to trvá déle. Určitě je, ale připojím. Kdo by byl netrpělivý může se již teď podívat na                  
 http://leteckaposta.cz/681491969  
 
http://leteckaposta.cz/432895586

 
 

KOSTELECKÉ CHMELOVÁREK
 
První březnovou sobotu byl Kostelec u Holešova bez nadsázky hlavním městem moravsko-slezského amatérského pivovarnictví.
Pivovarná družina …

Recepty pivní »

[20. Březen 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Holandský ležák 2
EBU 37
EBC 9
Stupňovitost 12,5%
Alkohol  5,2%
Infuzní způsob
Celkové množství piva cca 20 l
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
4500 gramů Vídeňský slad
Chmel – aromatický 5,5% – není více uvedeno, množství 72 gramů …
 
Vystírku provést do 16 litrů vody 42°C, 30 min. …
50°C, zápařka – prodleva 30 min. …
66°C, prodleva po dobu 70 min. …   
76°C, ohřev na požadovanou teplotu, kde ponechávám pauzu po dobu 20 min. a poté provedu scezování. …
Celkové množství sladiny cca 24 – 25 litrů po vyslazení
Chmelovar 90 min., v návodu uvedeno, že všechne chmel najednou 10 minut po začátku …

viagra