Home » Archiv

Archiv pro Leden 2010

Aktuality »

[13. Leden 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Ahoj pivníci – Kdo by měl zájem o další recept na domácí vaření piva, může se podívat na stránku receptů. Jedná se o pivo vařené ze čtyř druh sladů. Jak jsem k němu dospěl je jen náhoda. Měl jsem doma zbytky sladů a tak jsem je prostě smíchal dohromady. Není to žádné dlouhé bádání, jak uvádí některé „slovutné“ pivovary, kdy pivo je tvořeno fanoušky a podobné bláboly. Je označeno, jako trpaslík č.8 …
Dá se tedy říci, že jsem se trefil náhodně do chuti a dobré barvy. Barva je lehce načervenalá, …

Aktuality »

[4. Leden 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Ahoj pivníci – tak nám dnes začal první pracovní den a pro odlehčení této vážné situace jsem do rubriky receptů přidal celkem 5 receptů
Jak jistě víte, vyšla těsně před vánoci kniha Františka Richtera – PIVO JAKO KŘEN
Knížka zajímavým způsobem popisuje pivo a problémy okolo něj. Seznamuje stručnou formou s výrobou, druhy i krátce historií výroby piva
Úplně až na konci této knihy je pro zájemce uvedeno celkem 5 receptů na pivo typu – ležák, pšeničné, speciál, březňák a bock.
Tyto recepty jsem přepsal do rubriky receptů i s odkazem na autora
Za sebe …

Aktuality »

[3. Leden 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]
Foto nového minipivovaru u nás, tentokrát z Týna nad Vltavou

Ahoj pivníci – rok 2010 nám začal a mám pro Vás ve fotogalerii jeden nový příspěvek. Kolega Franta OK1DGZ nám zaslal pár fotografií svého minipivovaru. Hned na prvním foto najdete i pojmenování jeho piva. Musím se přiznat, že bohužel to pojmenování nenapadlo mně. Máme totiž stejné křestní jméno. Přeji Frantovi dobré napití s přáteli. Ať pivo chutná a „Dej bůh štěstí“.
Současně upozorňuji všechny přátele a kolegy, že rok 2009 již skončil. A podle mého zvyku, co již skončilo, to se odloží – jsem odložil i tento soubor. Nikoliv do koše, …

Aktuality »

[1. Leden 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Pěnivost piva – u několika z nás, se vyskytl problém s velkou pěnivostí piva a to v takové míře, že pivo nejde prakticky nalít do půllitru.
Po diskuzích mezi kolegy se našly zatím tři řešení.
- pivo je nutno nechat kvasit na spilce tak dlouho, až poklesne obsah zbytkového cukru pod 5%, toto množství cukru je vyzkoušeno pro sudy. Pro plnění do lahví bude možná menší. Čili pomocí sacharometru si měřit cukr a potom zalahvovat třeba i postupně v jedné várce tak, abychom nalahvovali například při obsahu 5%, další potom při 4% …

Recepty pivní »

[1. Leden 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]
Trpaslík 1

Recept od František Machač
Trpaslík 1 – infuzní způsob
Zde uvedené pivo – autor František Machač
Jednodušeji to už snad ani nejde. Já bych to nazval základním pivem a od něj lze potom cokoli odvíjet.
Infuzní způsob
Celkové množství piva cca 20 l
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
4,5 kg Plzeňský světlý slad
200 gramů Bavorský slad – není podmínkou, zde záleží na barvě „Pzeňského sladu“
90 gramů poloranný červeňák ve třech dávkách. 30 g na začátku, 40 g uprostřed a 20 g 5 min. před koncem
Vystírku provést do 14 litrů vody 38°C, 20 min. nechat odpočívat
Ohřát co nejpomaleji …

Recepty pivní »

[1. Leden 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]
Staročeské bílé pivo

Základní recept – autor Ing.Šuráň
Staročeské bílé pivo – autor Jiří Šuráň – na homebrewing.cz
Základní recept vhodný pro všechna svrchně kvašená piva.
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
Sypání“ 50 – 100% pšeničného sladu, 0 – 50% ječného sladu
Množství piva 20 litrů
Voda na první nálev 14 litrů
Slad celkové množství 4 – 5 kg
Vyslazovací voda 14 litrů
Granul.chmel 30 – 40 gramů
Lis.vrchní kvasnice 50 až 60 gramů a nebo sušené svrchní kvasnice (Náchod, Pivovarský dvůr, Notingham Ale, Saflore 23 a pod.
Do vhodné nádoby si připravíme určené množství vody a ohřejeme na 52°C. Do ohřáté vody rozmícháme …

Recepty pivní »

[1. Leden 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]
Domácí světlý ležák

Základní recept – autor Ing.Šuráň
Domácí světlý ležák – autor Jiří Šuráň – na homebrewing.cz
Seznam ingrediencí pro výrobu světlého ležáku plzeňského typu
Množství piva 20 litrů
Voda na první nálev 14 litrů
Slad plzeňský 4 – 5 kg
Vyslazovací voda 14 litrů
Granul.chmel 70 gramů
Lis.spodní kvasnice 50 – 60 gramů
Do vhodné nádoby si připravíme určené množství vody a ohřejeme na 52°C. Do ohřáté vody rozmícháme našrotovaný slad. Vytvoří se řídká kaše, tzv. dílo, která je základem dalšího varného postupu.
Dekokce
Polovinu díla ponecháme v nádobě (tomu se říká rmut) a druhou polovinu přelejeme do druhé nádoby, kde ji …

Recepty pivní »

[1. Leden 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]
Základní univerzální recept pro vaření piva na 2 rmuty

Recept zpracoval František Machač
Základní recept pro vaření piva na dva rmuty – uvedený recept je počítán na objem várky 20 litrů.  Recept zpracoval  František Machač.
Spodní kvašení a nebo svrchní kvašení – záleží na přání a samozřejmě teplotách, které máme k dispozici pro vlastní kvasný proces
Pivo je nápoj, který se skládá z několika ingrediencí – voda, slad, chmel a kvasnice.
Voda -
zde máme několik možností – voda z vodovodu, studny a nebo PET soudků. Já osobně používám obyčejnou vodu z vodovodu. Důvody jsou poměrně jasné, je trvale k dispozici a vezmu li v úvahu …

viagra