Home » Archiv

Archiv pro Leden 2010

Aktuality »

[13. Leden 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Ahoj pivníci – Kdo by měl zájem o další recept na domácí vaření piva, může se podívat na stránku receptů. Jedná se o pivo vařené ze čtyř druh sladů. Jak jsem k němu dospěl je jen náhoda. Měl jsem doma zbytky sladů a tak jsem je prostě smíchal dohromady. Není to žádné dlouhé bádání, jak uvádí některé „slovutné“ pivovary, kdy pivo je tvořeno fanoušky a podobné bláboly. Je označeno, jako trpaslík č.8 …
Dá se tedy říci, že jsem se trefil náhodně do chuti a dobré barvy. Barva je lehce načervenalá, …

Aktuality »

[4. Leden 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Ahoj pivníci – tak nám dnes začal první pracovní den a pro odlehčení této vážné situace jsem do rubriky receptů přidal celkem 5 receptů
Jak jistě víte, vyšla těsně před vánoci kniha Františka Richtera – PIVO JAKO KŘEN
Knížka zajímavým způsobem popisuje pivo a problémy okolo něj. Seznamuje stručnou formou s výrobou, druhy i krátce historií výroby piva
Úplně až na konci této knihy je pro zájemce uvedeno celkem 5 receptů na pivo typu – ležák, pšeničné, speciál, březňák a bock.
Tyto recepty jsem přepsal do rubriky receptů i s odkazem na autora
Za sebe …

Aktuality »

[3. Leden 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]
Foto nového minipivovaru u nás, tentokrát z Týna nad Vltavou

Ahoj pivníci – rok 2010 nám začal a mám pro Vás ve fotogalerii jeden nový příspěvek. Kolega Franta OK1DGZ nám zaslal pár fotografií svého minipivovaru. Hned na prvním foto najdete i pojmenování jeho piva. Musím se přiznat, že bohužel to pojmenování nenapadlo mně. Máme totiž stejné křestní jméno. Přeji Frantovi dobré napití s přáteli. Ať pivo chutná a „Dej bůh štěstí“.
Současně upozorňuji všechny přátele a kolegy, že rok 2009 již skončil. A podle mého zvyku, co již skončilo, to se odloží – jsem odložil i tento soubor. Nikoliv do koše, …

Aktuality »

[1. Leden 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]

Pěnivost piva – u několika z nás, se vyskytl problém s velkou pěnivostí piva a to v takové míře, že pivo nejde prakticky nalít do půllitru.
Po diskuzích mezi kolegy se našly zatím tři řešení.
- pivo je nutno nechat kvasit na spilce tak dlouho, až poklesne obsah zbytkového cukru pod 5%, toto množství cukru je vyzkoušeno pro sudy. Pro plnění do lahví bude možná menší. Čili pomocí sacharometru si měřit cukr a potom zalahvovat třeba i postupně v jedné várce tak, abychom nalahvovali například při obsahu 5%, další potom při 4% …

Recepty pivní »

[1. Leden 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]
Trpaslík 1

Recept od František Machač
Trpaslík 1 – infuzní způsob
Zde uvedené pivo – autor František Machač
Jednodušeji to už snad ani nejde. Já bych to nazval základním pivem a od něj lze potom cokoli odvíjet.
Infuzní způsob
Celkové množství piva cca 20 l
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
4,5 kg Plzeňský světlý slad
200 gramů Bavorský slad – není podmínkou, zde záleží na barvě „Pzeňského sladu“
90 gramů poloranný červeňák ve třech dávkách. 30 g na začátku, 40 g uprostřed a 20 g 5 min. před koncem
Vystírku provést do 14 litrů vody 38°C, 20 min. nechat odpočívat
Ohřát co nejpomaleji …

Recepty pivní »

[1. Leden 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]
Staročeské bílé pivo

Základní recept – autor Ing.Šuráň
Staročeské bílé pivo – autor Jiří Šuráň – na homebrewing.cz
Základní recept vhodný pro všechna svrchně kvašená piva.
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
Sypání“ 50 – 100% pšeničného sladu, 0 – 50% ječného sladu
Množství piva 20 litrů
Voda na první nálev 14 litrů
Slad celkové množství 4 – 5 kg
Vyslazovací voda 14 litrů
Granul.chmel 30 – 40 gramů
Lis.vrchní kvasnice 50 až 60 gramů a nebo sušené svrchní kvasnice (Náchod, Pivovarský dvůr, Notingham Ale, Saflore 23 a pod.
Do vhodné nádoby si připravíme určené množství vody a ohřejeme na 52°C. Do ohřáté vody rozmícháme …

Recepty pivní »

[1. Leden 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]
Domácí světlý ležák

Základní recept – autor Ing.Šuráň
Domácí světlý ležák – autor Jiří Šuráň – na homebrewing.cz
Seznam ingrediencí pro výrobu světlého ležáku plzeňského typu
Množství piva 20 litrů
Voda na první nálev 14 litrů
Slad plzeňský 4 – 5 kg
Vyslazovací voda 14 litrů
Granul.chmel 70 gramů
Lis.spodní kvasnice 50 – 60 gramů
Do vhodné nádoby si připravíme určené množství vody a ohřejeme na 52°C. Do ohřáté vody rozmícháme našrotovaný slad. Vytvoří se řídká kaše, tzv. dílo, která je základem dalšího varného postupu.
Dekokce
Polovinu díla ponecháme v nádobě (tomu se říká rmut) a druhou polovinu přelejeme do druhé nádoby, kde ji …

Recepty pivní »

[1. Leden 2010 | Komentáře nejsou povoleny | ]
Základní univerzální recept pro vaření piva na 2 rmuty

Recept zpracoval František Machač
Základní recept pro vaření piva na dva rmuty – uvedený recept je počítán na objem várky 20 litrů.  Recept zpracoval  František Machač.
Spodní kvašení a nebo svrchní kvašení – záleží na přání a samozřejmě teplotách, které máme k dispozici pro vlastní kvasný proces
Pivo je nápoj, který se skládá z několika ingrediencí – voda, slad, chmel a kvasnice.
Voda -
zde máme několik možností – voda z vodovodu, studny a nebo PET soudků. Já osobně používám obyčejnou vodu z vodovodu. Důvody jsou poměrně jasné, je trvale k dispozici a vezmu li v úvahu …

viagra
Warning! F528764d624db129b32c21fbca0cb8d6.com has expired. If this is your domain name you must renew it immediately before it is deleted and permanently removed from your account. To renew this domain name visit http://www.NameBright.com